Цінні мозаїки Києва внесуть до місцевого реєстру



мозаїка Київ

Це має врятувати їх від знищення

У столиці України збереглось чимало творів монументального мистецтва 1950-80-х років. Однак стан їх сьогодні “вкрай загрозливий”. Щоб зберегти цінні мозаїчні панно, у міській раді розробляють проєкт рішення щодо врегулювання цього питання, повідомляє пресслужба КМР.

Мозаїка перебуває у поганому стані через невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт, занедбаність самих будівель. Часто причиною знищення  утеплення стін чи навіть знесення самих будівель.

До теми: Знакові львівські мозаїки: де їх шукати

На думку депутата міської ради Ярослава Федоренка, руйнування стає можливим і тому, що твори монументального мистецтва часто не мають пам’яткоохоронного статусу.

У 2010-х роках Департамент охорони культурної спадщини та КНМЦ з охорони, реставрації та використанню пам’яток історії почали вивчати такі твори монументального мистецтва та вносити їх до Переліку виявлених об’єктів м. Києва та до Державного Реєстру нерухомих пам’яток України. Але цього виявилось недостатньо.

До теми: У Львові розповіли, хто і коли відновить мозаїку на вул. Володимира Великого

Тому депутати запропонували створити місцевий реєстр пам’яток. “Місто має застосовувати інші способи збереження мистецтва, ніж занесення до Державного реєстру пам‘яток. Таким інструментом буде місцевий реєстр. Подібним шляхом вже пішов Львів”, – наголосила депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова.

Нагадаємо, нещодавно в Києві пошкодили мозаїку, почепивши на неї кондиціонери. У Львові цінну мозаїкою закрили мінватою.

Головне фото: Вікіпедія. Мозаїка на фасаді дитячої поліклініки в Києві