У Львові розповіли, хто і коли відновить мозаїку на вул. Володимира Великого



Усі роботи з відтворення панно профінансує ТДВ «Торгпреса».

Унікальну мозаїку, яку знищили у приміщенні колишнього видавництва «Вільна Україна» на вул. Володимира Великого, 2, буде відтворено. Працюватиме над цим команда фахівців під керівництвом художника, викладача Львівської національної академії мистецтв Василя Сивака, який вже 17 років створює мозаїки в українських храмах. Про це повідомила керуюча справами виконкому ЛМР Наталія Алєксєєва, пише Urbis Air

Щоправда, мозаїку відновлять не на тому ж місці, а на другому поверсі будівлі, у фойє. При цьому всі параметри панно будуть збережені. Таке рішення було узгоджено з мистецтвознавцями та науковцями і підтримано Львівською спілкою художників, розповів директор ТДВ «Торгпреса», яке є власником приміщення на вул. Володимира Великого, 2, Сергій Васечко.

Мозаїка. Візуалізація ЛМР
Мозаїка. Візуалізація ЛМР

До теми: У Львові рятують мозаїку, яку знищили власники

Панно буде інтегроване у новий сучасний інтер’єр та буде у вільному доступі.

За словами художника Василя Сивака, підготовчі роботи з відновлення знищеної мозаїки «Інформаційний простір планують розпочати навесні цього року. Зокрема, йдеться про підготовку стіни,  3D-сканування рисунка, перенесення його на нову стіну тощо. Також паралельно продовжуватимуть збирати матеріал для панно. Викладення самої мозаїки зможуть розпочати орієнтовно влітку.

Читайте також: Вітражі львівських храмів: фото, історія, локації

Нагадаємо, торік у жовтні у Львові під час ремонту знищили унікальну мозаїку зі смальти художника Богдана Сойки. Панно “Інформаційний простір” прикрашало вестибюль видавництва «Вільна Україна», що на вулиці Володимира Великого, 2.  

Усе, що залишилось від цінної мозаїки. Фото: instagram.com/child_of_socialism

Першими на сполох забили небайдужі львів’яни. Львівська міська рада з цього приводу навіть зібрала брифінг. На ньому чиновники наголосили: мозаїка була занесена до списку тих, які підлягають захисту та мала охоронний статус. Тож має бути відновлена, а винні – покарані.

Власник приміщення, де було розміщене панно, спочатку заявляв, що не планує відновлювати панно, тому що мозаїка не мала жодної цінності, була занедбана та ще й містила комуністичну символіку. Проте після публічного розголосу таки зголосився відновити знищену мозаїку.

Щоб захистити цінні мозаїчні твори, у Львові вирішили ознакувати їх міжнародним пам’яткоохоронним знаком “Блакитний щит”.