У Львові рятують мозаїку, яку знищили власники 



Після публічного розголосу причетний до знищення цінної мозаїки підприємець зголосився профінансувати її відновлення.

У Львові маємо гарний приклад, коли активна позиція городян змусила підприємця відповідати за скоєне. Наразі активісти шукають залишки смальти та старі фото, щоб відновити мозаїку. Профінансувати відновлювальні роботи погодився підприємець, який причетний до її знищення. 

Як повідомляв Urbis Air, на початку жовтня у вестибюлі видавництва “Вільна Україна” знищили унікальну мозаїку зі смальти художника Богдана Сойки. Мозаїка “Інформаційний простір” займала усю стіну і була створена у 1981 році.

Те, що залишилося від мозаїки. Фото: instagram.com/child_of_socialism

Першими на сполох забили небайдужі львів’яни. Львівська міська рада з цього приводу навіть зібрала брифінг. На ньому чиновники наголосили: мозаїка була занесена до списку тих, які підлягають захисту та мала охоронний статус. Тож має бути відновлена, а винні – покарані.

Натомість власник приміщення, де було розміщене панно, заявив, що, мовляв, мозаїка не мала жодної цінності, була занедбана та ще й містила комуністичну символіку. І навіть звинуватив активістів у спробі через мозаїку зберегти радянський об’єкт, а не саму мозаїку.  

Проте після публічного розголосу, який досі не вщухає у місті (цією справою навіть зацікавилася поліція), підприємець таки зголосився відновити знищену мозаїку.

Наразі в місті триває справжня рятувальна операція – активісти зініціювали створення експертної ради, шукають детальні фото мозаїки, а також смальту для її відновлення. Це кольорове, непрозоре скло у вигляді невеликих кубиків або пластинок.

Фрагмент мозаїки “Інформаційний простір”. Фото: instagram.com/child_of_socialism

Львівська активістка Олеся Дацко публічно звернулася до всіх, хто може допомогти.   

“Вчора мали зустріч експертної ради, створеної при ЛОО Спілки художників України щодо відновлення знищеної мозаїки Богдана Сойки, на якому був присутній власник. Визнав, що не розумів, що зробив і готовий профінансувати відновлення. Але для якісного відновлення цієї мозаїки потрібні її детальні фото. Хто має фото цієї мозаїки, надруковані, електронні чи на плівках радянських часів, може теперішні якісні, які показують саму мозаїку, щоб проглядалися деталі і кольори – передайте, будь ласка художникам, які її відновлюватимуть”, – написала Олеся Дацко.

Нагадаємо, це не перший випадок знищення мозаїки у Львові і теж на вулиці Володимира Великого.  У 2019 році схожа ситуація сталася із панно на фасаді магазину “Океан” авторства львівського художника Володимира Патика. Його знищили місцеві забудовники.  

Тоді у мерії Львова заявили, що мозаїка на фасаді магазину “Океан” не мала статусу пам’ятки архітектури чи культури та не була під охороною. Однак, зважаючи на значення мозаїки для багатьох львів’ян, місто домовилось із власниками будівлі про її збереження під час реконструкції. Забудовник цю домовленість порушив. Після розголосу таки відновив, але без збереження автентичності. 

Тож цього разу львів’яни налаштовані рішучіше. URBIS AIR cтежитиме  за перебігом подій.  

Після невтішного досвіду у Львові вирішили цінні мозаїчні твори позначати міжнародним пам’яткоохоронним знаком “Блакитний щит”. Йдеться про мозаїки, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини.

Головне фото: facebook.com/olesya.datsko