Підприємець, який знищив мозаїку у Львові, не планує її відновлювати



За фактом нищення мозаїки Львівська міська рада звернулася у поліцію

Власники приміщення на вул. Володимира Великого, 2, не бачать цінності у мозаїці, тому відновлювати її не планують. А також стверджують, що панно облетіло само через тривале протікання даху. Про це на брифінгу у понеділок, другого жовтня, повідомив директор компанії ТзДВ “Торгпреса” Сергій Васечко, пише Zaxid.net

Раніше, каже Сергій Васечко, мозаїка містила комуністичний символ, тож те, що сталося, вважає актом декомунізації.

“Ми її не руйнували, не знімали. З плином часу і через протікання даху стіна з мозаїкою намокала і з весни почала руйнуватися. Я не робив нічого, щоб її зберегти, бо для мене вона не цінна. Раніше там був комуністичний символ – напис «ленін». Я вважаю, що все, що має відношення до комунізму, підпадає під закон про декомунізацію.

Камінці, які осипалися, ми не зберігали, не маємо жодного збереженого елемента композиції.  Бо, повторююсь, ця мозаїка для мене не є цінною. Але якщо для когось вона цінна, і громада вирішить, що її треба відновити, то ми готові допомогти. Але тоді, напевно, треба відновити і напис “ленін”, – розмірковує Сергій Васечко.

Йдеться, нагадаємо, про панно “Інформаційний простір”, яке прикрашало вестибюль видавництва “Вільна Україна”. Мозаїку зі смальти створив 1981 року талановитий львівський художник Богдан Сойка для інтер’єру будівлі “Союздрук”.

Тим часом, як повідомили у пресслужбі ЛМР, мерія звернулася у поліцію щодо факту знищення мозаїки. Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів та мало охоронний статус. Мер Львова Андрій Садовий скерував листи до президента та прем’єр-міністра з закликом до посилення відповідальності за нищення пам’яток історії, архітектури та мистецтва, а також до децентралізації повноважень у цій сфері.