У Львові знищили унікальну мозаїку



У Львові знищили унікальну мозаїку художника Богдана Сойки. Панно “Інформаційний простір” прикрашало вестибюль видавництва «Вільна Україна», що вулиці Володимира Великого, 2.

Про це повідомили на сторінці ukrainianmodernism в Інстаграм.

“Панно “Інформаційний простір” створив в 1981 році талановитий львівський художник Богдан Сойка для інтер’єру будівлі “Союздрук” (Володимира Великого, 2). Ця мозаїка була унікальною, вирізнялась своїм технічним і художнім рівнем, мала надзвичайну композицію і заслуговувала мати статус памʼятки.

Мозаїку знищили в рамках “ремонту” приміщення для заїзду клініки. Від прекрасної композиції з коштовної смальти залишилася гола стіна і начерк обрисів…” – йдеться у повідомленні.

Те, що залишилося від мозаїки. Фото: instagram.com/child_of_socialism

На інцидент зі знищенням панно відреагував перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Він повідомив, що приміщення перебуває в приватній власності. А мозаїка була внесена в перелік мозаїк, які підлягають захисту, і мала охоронний статус.

«Жодних слів пояснити, чому комусь в голову приходить зруйнувати те, що він не створював – не маю. Але в будь-якому випадку мозаїка має бути відновлена, за руйнування має бути покарання», – зазначив Андрій Москаленко.