У Львові закрили мінватою цінну мозаїку



знищена мозаїка у Львові

У Львові зафіксовано чергову спробу знищити мозаїку. На щастя, цього разу її просто закрили мінватою. Двадцятиметрове мозаїчне панно, яке у 1960-х роках створила група художників на чолі з Ігорем Сиротинським, закрили мінватою та перетворили на сіру стіну. Про це спочатку повідомив дослідник спадщини модернізму Дмитро Соловйов. Мозаїка відтворює сюжети на спортивну тематику: на ній зображено спортсмена на велотреку, стрільбу з луку, важку атлетика, біг, футбол, гімнастику та інші види спорту. Панно загальною площею понад 400 кв. м було розташоване на фасаді стадіону СКА.

Під час останнього ремонту його закрили мінватою. Цей факт виявили, коли місто ознаковувало мозаїки.

Фото: Дмитро Соловйов, Наталя Піддубна

“Під час власного розслідування з’ясувалося, що будівля належить Львівському університету безпеки життєдіяльності, який під час проведення ремонтних робіт закрив панно мінватою”, – повідомили у міській раді Львова.

Нині тривають перемовини з представниками університету. У міській раді наголошують, що мозаїка внесена в перелік цінних та підлягає захисту, тож має бути повернута.

“Панно буде відкрите і повернуте”, – написав на своїй Facebook-сторінці заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Нагадаємо, це не перша спроба знищити у Львові цінні мозаїки. Як повідомляв Urbis Air, на початку жовтня у вестибюлі видавництва “Вільна Україна” знищили унікальну мозаїку зі смальти художника Богдана Сойки. Мозаїка “Інформаційний простір” займала усю стіну і була створена у 1981 році.  

Мозаїка “Інформаційний простір” Богдана Сойки, яку знищили на початку жовтня.

У 2019 році така ж доля спіткала  панно на фасаді магазину “Океан” авторства львівського художника Володимира Патика. Тоді у мерії Львова заявили, що мозаїка на фасаді магазину “Океан” не мала статусу пам’ятки архітектури чи культури та не була під охороною. Однак, зважаючи на значення мозаїки для багатьох львів’ян, місто домовилось із власниками будівлі про її збереження під час реконструкції. Забудовник цю домовленість порушив. Після розголосу таки відновив, але без збереження автентичності. 

У 2019 року у Львові затвердили перелік цінних мозаїк і закликали власників будівель, де вони розміщені, докластися до збереження цих творів.

Після невтішного досвіду у Львові вирішили цінні мозаїчні твори позначати міжнародним пам’яткоохоронним знаком “Блакитний щит”. Загалом мають ознакувати мозаїки на 81-й локації, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини.

Головне фото: instagram.com/ukrainianmodernism