У Києві пошкодили ще одне мозаїчне панно



мозаїка

На столичному бульварі Лесі Українки познущались із мозаїки, створеної у 70-х роках минулого століття. Нові орендарі почепили кондиціонери просто на обличчя людей, зображених на панно.

Про це повідомили в інстаграм-спільноті child_of_socialism.

“Довгі роки вони потерпають від свавілля володарів магазинів і ресторанів. То ресторан Марокана, який зашив ціле панно під літню терасу. То магазини Найк, Ватсонс, які тулять свої вивіски, закриваючи верхівки панно.

Тепер ще одна — остання, 11-та, на будинку 28. Туди заїжджає якийсь заклад (до літа минулого року там був зоомагазин). Вони встановили кондиціонери прямо на панно. І навіть не у зону, де немає малюнка, а прямо на обличчя зображеної людини”, – йдеться у повідомленні.

До теми: У Львові закрили мінватою цінну мозаїку

Загалом на бульварі Лесі Українки було одинадцять мозаїчних панно. Їх створили у 1969 – 70 роках у співпраці художники Анатолій Гайдамака, Лариса Міщенко, Олександр Міловзоров.

Згодом стало відомо, що на інцидент відреагували у Департаменті охорони культурної спадщини. Там видали припис демонтувати кондиціонери. На орендаря приміщення будуть накладені фінансові санкції.

За словами чиновників від культури, збереження мозаїки вкрай актуальне для столиці. Проблема потребує комплексного підходу, тому найближчим часом буде запропоновано низку заходів щодо збереження цих об’єктів.

Нагадаємо, у Львові відновлять унікальну мозаїку, яку знищили під час ремонту у приміщенні колишнього видавництва “Вільна Україна”.