Що відбувається на будівельному ринку Львова



будівництво

Нині у Львові будується майже два з половиною мільйони квадратних метрів багатоквартирних житлових будинків. Порівнюючи хоча б з минулим роком, обсяги впали, і переважно через обʼєктивні причини. Детальніше про те, чому призупиняють будівництва, отримують дозволи, але робіт так і не починають, а також – про перспективи на будівельному ринку, зʼясовував URBIS AIR.

Проблема №1 – працівники

Львів нараховує орієнтовно 90 будівельних майданчиків станом на травень 2024 року. У 2023-му таких було трохи за 100. Так, деякі вже встигли добудувати житло, але є й такі, де роботи призупинили і найперше через відсутність працівників.

“Тенденція зараз показує спад, і до нових обʼєктів одразу не беруться. Це при тому, що документи отримують. У звʼязку з мобілізацією працівники часто не виходять на роботу, тому майданчик стоїть…” – пояснює керівник інспекції ДАБК у Львові Тарас Павлишин. 

Про цю ж проблему каже голова Асоціації західноукраїнських забудовників Юрій Мартинюк: “Спланувати поновлення людського ресурсу дуже складно, часто нових працівників просто ніде взяти”. 

Питання попиту: є чи нема?

За даними міської інспекції Держархбудконтролю, продажі квартир у Львові, порівнюючи з 2022 роком, впали щонайменше наполовину. 

“У нас економіка стала дуже слабка, а люди – менш платоспроможні. Ті, хто мав можливість, купили собі квартири до воєнного стану або на початку вторгнення, коли переїздили сюди з окупованих територій чи з прифронтових зон. Тепер такої необхідності нема. А ті, що не мали змоги, зараз тим паче її не мають. Собівартість квадратного метра зросла, курс долара підріс, вартість матеріалів також”, – пояснює керівник міської інспекції ДАБК. 

Натомість, на думку Юрія Мартинюка, попит на квартири не стає меншим, проте меншає фінансова спроможність у потенційних інвесторів: 

“Не дивно, бо йде третій рік великої війни і це позначається на фінансовій спроможності бізнесу, не лише будівельного. Ми як девелоперська спільнота точно будемо намагатися робити все можливе, щоби надалі бізнес був економічно стабільним, забезпечував людей роботу, приносив податки”.

До теми: У Львівській мерії оприлюднили перелік недобросовісних забудовників

Ріелтор агенцій нерухомості у Львові Марʼян Луцко зауважує, що попит на продаж  справді зберігається, але лише на здані в експлуатацію будинку та готові квартири, де не потрібно робити ремонт.

“Продати квартири у нових будівництвах дуже складно. Таке кажуть забудовники. Та й робити ремонт потім мало хто хоче, оскільки майстрів дуже мало”, – пояснює експерт з нерухомості. 

Про логістику і перспективу нових проєктів 

За словами Юрія Мартинюка, ще однією проблемою, для Львова зокрема, є невирішені питання будівельних компаній з дозвільною документацією та історико-архітектурним опорним планом. Через це нові об’єкти теж стоять на паузі, бо їх проєктували відповідно до інших параметрів. 

“Звичайно, що зараз почате намагаються завершувати, але критично відчувається брак нових проєктів. Логістичні ланцюжки порівняно з 2022 роком відновилися, звісно, є невеликі нестабільності з постачанням, але вони не критичні. Тут всі адаптувалися, і це ще можна спрогнозувати”, – додає він.

Тарас Павлишин зазначає, що на початку повномасштабного вторгнення забудовники були змушені переорієнтовуватися на інших постачальників, бо, наприклад, вікна, метал, арматуру, брали зі сходу України, а тепер замовляють з-за кордону. 

Про настрої на ринку та потребу діалогу

Під час війни і кризових ситуацій влада не вважає будівельний бізнес пріоритетним напрямком, – так вважає голова Асоціації західноукраїнських забудовників. При цьому Юрій Мартинюк додає, що одне робоче місце будівельника створює супутніх сім робочих місць, тому потрібні нові рішення:

“Основна проблема – неможливість спрогнозувати людський ресурс, як я вже казав. Усе більше людей призивають до ЗСУ, а будівельні професії – це, як правило, професії, де працюють чоловіки. Не ставлячи під сумнів необхідність мобілізації, хотілося б мати розуміння, як вирішувати цю проблему. Може, потрібне нормативне врегулювання на всеукраїнському рівні, діалог про підтримку чи напрацювання якихось алгоритмів стабілізації роботи в частині того ж бронювання. Це дало б будівельним компаніям шанс прогнозувати власну економічну діяльність. Велика кількість різного роду компаній – від енергетичних до театрів і цирків, мають такий алгоритм”.

Водночас керівник міської інспекції ДАБК Тарас Павлишин переконаний, що розпочаті обʼєкти у Львові таки добудують. Мовляв, це лише питання часу, якого може знадобитися дещо більше, ніж про це заявляли раніше. А от чи стартуватимуть роботи на нових обʼєктах, посадовець боїться припускати. 

Хоча в Асоціації західноукраїнських забудовників наразі налаштовані оптимістично: “Ми точно не опускаємо руки. Налаштовані, щоби ця галузь економіки далі працювала і могла поповнювати бюджетні надходження”. 

Фото: ti-ukraine.org

Читайте також: