Купувати чи винаймати: як розвиватиметься ринок нерухомості у Львові



ринок нерухомості у Львові

Попри воєнний стан та нестабільну економічну ситуацію в країні, інтерес до купівлі нерухомості зберігається. Київ та Львів традиційно залишаються найдорожчими містами для придбання житла. При цьому торік уперше місто Лева обігнало столицю у вартості нерухомості. Львівські виші у той же час стали лідерами за кількістю охочих тут навчатися, що також впливає на загальний попит. URBIS AIR розпитав рієлтора Марʼяна Луцка, як може розвиватися цей ринок у 2024 році, зважаючи на події на фронті, чи вартує в нього інвестувати та що і за скільки можна орендувати.

Загальний стан ринку 

До початку повномасштабного вторгнення у Львові будували чимало житла різної цінової категорії та якості. На другому році великої війни, за словами експерта, забудовники завершують розпочате, а нових будівництв не так вже й багато. Деякі змушені були заморозити свої проєкти.

“Оскільки вартість робіт суттєво зросла, то будувати “в нуль” ніхто не хоче. Подорожчали як матеріали, приміром, метал, скло, так і транспортні послуги – доставка тощо. Є забудовники, які мають землю під зведення житла у місті та навіть готові проєкти будівництва, але поки не починають їх”, – розповідає Марʼян Луцко.

Водночас загалом щодо Львова, додає він, найкраща ситуація – ринок купівлі-продажу та оренди продовжує працювати. Тут добре продаються всі квартири – новобудови, чеські, австрійські будинки. Важливо, на думку ріелтора, встановити правильну ціну на старті та провести підготовку перед продажем, зокрема покращити умови. 

Купівля-продаж. На що є попит та як може змінитися вартість

Зважаючи на свій досвід, Марʼян Луцко зазначає, що у Львові продовжиться тенденція на купівлю житла вже з готовим ремонтом та облаштованими меблями. Ті, хто приїздить сюди, потенційні покупці з інших міст, обирають саме такі квартири, куди б одразу могли заселитися. Водночас вони менш зацікавлені у тому, щоби придбати житло на ранньому етапі та чекати кілька років на введення в експлуатацію, а потім ще й робити ремонт. Окрім цього, є труднощі з пошуком фахівців будівельних професій – багато із них або мобілізовані до лав Збройних сил України, або переїхали. Ті, хто залишився, переважно зайняті на кілька місяців, а то й пів року чи рік наперед. Це теж дуже сприяє розвитку тенденції саме готового житла.

Переважно йдеться про одно- та двокімнатні квартири. Без ремонту, зважаючи на район міста, вартість одного метра квадратного в новобудові буде становити 1000-1300 доларів. Якщо ж готові квартири з ремонтом – ще додати 400 доларів. Ексклюзивність проєкту, додаткове наповнення чи додаткові сервіси в будинку – усе це впливає на здорожчання метра квадратного (орієнтовно до двох тисяч доларів і вище). 

На вторинному ринку пропозицій з добрим станом квартир та прийнятною ціною дуже мало. Марʼян Луцко припускає, що на весну цього року таких варіантів може бути більше, оскільки ті, хто виїхав за кордон з початком вторгнення та встиг “акліматизуватися”, можуть почати продавати своє житло тут. 

У Львові добре продаються всі квартири – новобудови, чеські, австрійські будинки, каже рієлтор. Фото ілюстративне: ЛУН

Щодо заміських будинків, які користувались попитом ще з часів пандемії коронавірусу, то їх знайти в радіусі семи-десяти кілометрів від Львова буде складно. Тут попит знову зріс. За словами рієлтора, такі будинки розкупили, бо вони вважаються більш безпечними. 

Ціни на комерційну нерухомість, як-от офіси, коливаються від 18 до 20 доларів за метр квадратний у центрі міста. Що далі від центру – то дешевше. 

“Високий попит на офісні і складські приміщення залишається, оскільки в західній частині України все ж більш безпечно вести бізнес”, – пояснює ріелтор. 

Загалом, додає експерт, цілком імовірно, що ціни на купівлю нерухомості в 2024-му році залишиться на цьому ж рівні.

У кінці літа традиційно буде дорожче. А яка ситуація з орендою

Торік ціни на оренду житла у Львові були вищими, а нині впали орієнтовно на двадцять відсотків. 

“Несуттєвий обвал розпочався у листопаді – грудні 2023-го. Також на це вплинуло те, що, попри небезпеку обстрілів, українці повертаються до Києва, Харкова, тобто людей стає менше”, – пояснює Марʼян Луцко.

Приміром, якщо вартість оренди трикімнатної квартири у Львові минулоріч становила 15-16 тисяч гривень на місяць, то зараз – 12-13 тис. грн. 

Зважаючи на тип об’єкта, клас будинку, винайняти однокімнатну квартиру неподалік центру можна за 12 тисяч гривень на місяць, двокімнатну – за 14. Наприкінці літа – на початку осені цього року традиційно оренда зросте, бо до Львова приїдуть студенти. 

У Львові продовжиться тенденція на купівлю житла вже з готовим ремонтом та облаштованими меблями, зазначає Мар’ян Луцко. Фото: rieltor.ua

Як змінюються запити покупців

Окрім інфраструктури поруч з будинком (школи, дитячі садки, спортзали, ТРЦ, ринки), що впливає як на ціноутворення, так є одним із запитів покупців, актуальною залишається тема безпеки. Якщо минулого року в період блекаутів дехто шукав житло в оренду в одній лінії з критично важливими обʼєктами, яким подавали світло найдовше, то зараз усе навпаки. Доволі часто звертають увагу саме на те, чи в радіусі кілометра-двох нема обʼєктів критичної, військової інфраструктури (на це зважають і орендарі), а також чи є в будинку або неподалік укриття.

У тих локаціях, що вже постраждали від обстрілів, складніше продати житло чи здати його в оренду, і доводиться ставити нижчу ціну, ніж вона би могли бути за інших обставин.   

Що з інвестиціями

Інвестиції у нерухомість – один із найефективніших способів отримувати стабільний дохід. Придбавши нерухомість (житлову чи комерційну), можна почати заробляти, здавши цей об’єкт в оренду. Але якщо до повномасштабного вторгнення в готову квартиру з ремонтом та меблями у новобудові власнику потрібно було вкласти 60-65 тисяч доларів і здавати потім за 400-450 доларів на місяць, то зараз треба 85-90 тисяч доларів вкладень, а вартість оренди залишилась така ж або навіть впала. 

До теми: Андрій Бєляєв: “Квартири в Україні – це депозити, а мають бути житлом”

“Цей ринок дещо провалився. Інвестувати у житлову нерухомість стало менш вигідно, оскільки окупність обʼєкта зросла – понад пʼятнадцять років, а ризики, повʼязані з війною, додались”, – додає експерт. 

Однак якщо хтось все ж обирає об’єкт нерухомості для придбання, то ріелтор найперше радить звернути увагу на місце розташування – саме від цього залежить сума прибутку, яку можна буде отримувати. Найбільш популярними районами серед орендарів, за його словами, на сьогодні є Франківський, Залізничний та Шевченківський. Далі вартувало б звернути увагу і на поверх, планування, вид з вікон та облагородження території, паркінг та інфраструктуру довкола (супермаркети, дитячі садки та школи, громадський транспорт). Важливими є і якість та стиль ремонту, меблів, і комплект побутової техніки тощо.  

Головне фото: Pixabay