Віктор Кудін: Українським забудовникам бракує культури меценатства



URBIS AIR знайомить читачів із сучасними українськими архітекторами, які створюють нові обличчя українських міст. Сьогодні наш гість – Віктор Кудін.

З Віктором Кудіним ми встигли поспілкуватися під час його відрядження до Львова. Тут архітектор працює над соціальним проєктом будівництва школи на вулиці Героїв Крут, яку інвестор дарує місту.

Тема соціальних проєктів для нашого співбесідника особливо цінна. Сам архітектор хоч і не афішує, однак після повномасштабного вторгнення брав участь у благодійному проєкті “Допомога дітям Маріуполя”. Оскільки наш співрозмовник не лише відомий архітектор, а й художник та карикатурист, тож виставляє на аукціонах свої графічні роботи на підтримку дітей постраждалих під час війни.

Досьє URBIS AIR

Віктор Кудін –  заслужений архітектор України, засновник KUDIN architects.

Серед його робіт у Львові –  Bank Hotel Lviv, який здобув перше місце в нагородженні “Найкращий історичний готель” престижної міжнародної премії International Hospitality Awards. А також Проєкт міського архіву, Палац ігрових видів спорту на Сихові, які стали переможцями Всеукраїнських архітектурних конкурсів; реставрація і пристосування Контрактового будинку в Києві.

Ініціатор створення у Львові галереї “Сатирикон” для найкращих карикатуристів України й світу.- Голова клубу карикатуристів “Архігум”, який очолює 30 років.

Автор книги “Свої, чужі та інші”.

“В Україні добре розвинуте волонтерство. Проте дуже бракує культури меценатства”

У наших західних сусідів є гарна практика – меценатство. Там це вже суспільне явище, ціла культура, коли великі компанії виділяють зі своїх доходів кошти – нерідко до 30% – на доброчинність. Завдяки цьому вдається підтримувати зокрема і вигляд середньовічних будинків Європи.

Наразі в Україні добре розвинена дещо інша форма доброчинності – волонтерство. Це соціальне явище сьогодні не лише допомагає нашим військовим, а й змінює свідомість українців, коли люди віддають нерідко останні кошти на підтримку наших військових, дітей та сімей, які постраждали від війни. Дуже хочеться вірити, що великі інвестори колись таки візьмуть приклад з українських волонтерів. І соціальні проєкти на кшталт будівництва школи у Львові за кошти інвестора будуть не єдиними чи поодинокими в Україні, а масовим суспільним явищем.

Візуалізація проєкту школи у Львові на вул. Героїв Крут – авторства KUDIN architects. Фото надані Віктором Кудіним

“Будівництво сучасної школи у Львові – це нормальне явище”

Наше архітектурне бюро KUDIN architects працює над цікавим проєктом – будівництво у Львові школи на вулиці Героїв Крут. Цю школу інвестор дарує місту. Наразі це рідкісна для України практика.

Оскільки йдеться про дітей, то у цій школі також будуть і кімнати для робототехніки, сходи, що “трансформуються” в амфітеатр, 25-метровий басейн, світлі прозорі класи. Одне із наших важливих завдань у концепції дизайну – максимально світле приміщення та прозорість у дизайні – частково прозора покрівля зі cкляними ліхтарями, скляні перегородки. І, звичайно ж, сучасне і безпечне укриття.

Ми вже погодили із замовником остаточний варіант концепції дизайну. Тож маємо реальні ескізи вигляду школи після завершення будівництва. 

Перші палі забито, розпочато роботи над першим поверхом. Видно, що інвестору проєкт школи зайшов. І це додає неабиякої надії. 

“Будувати школи чи все на фронт – дуже дискусійне питання”

Можливо, з одного боку, і справді пасувало би більше грошей давати на фронт і цим наближати нашу Перемогу. А не витрачати на будівництва нових об’єктів, зокрема шкіл. Але маємо й іншу реальність. Це наші діти, чиє дитинство швидко закінчується, і вони мають право на навчання в найкомфортніших умовах. Багато навчальних закладів сьогодні повністю розбомблено. Тому як вчинити краще?..

  Проєкт Bank Hotel АБ KUDIN architects відзначений престижною міжнародною премією International Hospitality Awards

“Середньовічний Львів потребує реставрації та реновації”

Сучасний Львів розбудовується – і це добре. Водночас помітно, що стара частина міста давно потребує реставрації та реновації.

От навіть зараз я спілкуюся з вами і дивлюся на дах сусіднього будинку. Очевидно, що там мала бути черепиця, нині через сліди фарби проглядаються сліди білого цинку. Цей матеріал не характерний для середньовічних міст. Це замінник того, що насправді тут має бути.

Кошти на таку реставрацію цілком могли б давати ті ж самі забудовники. Скажімо, в Європі такі питання успішно закривають тамтешні меценати.

“Дуже круто, що у Львові організували форум для архітекторів такого рівня”

Я вже ознайомився зі списком запрошених на Lviv Urban Forum, яких збирає у Львові головний архітектор міста. Це дуже поважні фахівці. Заходи такого рівня вкрай важливі для архітекторів. Адже це насамперед обмін та пізнання.

Проєкт Палацу спорту на Сихові – переможець Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу

“В архітектурних конкурсах Львів – показовий приклад”  

Львів довів, що архітектурні конкурси в Україні можуть бути чесними. У конкурсах, які проводить Львів, проєкт-переможець реалізовують, а не ховають у шафу. А з переможцем укладають договір.

Тут Львову направду є чим пишатися. Зараз є дуже багато класних об’єктів, які створили у місті завдяки таким конкурсам. Але, звичайно, хотілося, щоби їх було більше.

“Творчість – це мій особистий фронт”  

Окрім того, що я архітектор, також є художником та карикатуристом. Тридцять років очолюю у Києві клуб карикатуристів “Архігум”. Для мене карикатура – це про життя, про цінності людини.

Карикатурист завжди перебуває на барикадах. Вони мусять мати критичне ставлення не лише до себе, а насамперед до суспільства. Сьогодні це мій особистий фронт і мій основний внесок у Перемогу.