Уперше Львів став містом з найдорожчою нерухомістю



Особливості ринку нерухомості 2023 року – тенденції та рейтинги

2023 року вперше містом з найдорожчою нерухомістю в Україні став Львів. Такими є результати досліджень, які оприлюднив популярний сайт у сфері нерухомості ЛУН. І хоча різниця з Києвом відносно невелика, технічно саме Львів став найдорожчим містом у 2023 році. Далі у списку – Київ, Ужгород, Дніпро та Одеса. У Києві та Львові продають половину всіх квартир первинного житла.

Детальніше про те, яким був 2023-й для міста з найдорожчою нерухомістю, URBIS AIR поговорив із львівською експерткою з продажу Іриною Яремко.

Ринок нерухомості став жвавішим

Україна об’єктивно стає дуже дорогою країною у придбанні житла. Проте 2023 рік показав: ринок нерухомості у країні, яка другий рік поспіль перебуває у стані повномасштабної війни, досить жвавий. І це тішить. Люди повірили в ЗСУ та визначилися – вкладати кошти у свою країну, де обирають жити.

Раніше житло у Львові купували вихідці зі Сходу, тепер з Дніпра та Києва

Після 2014 року у Львові переважно купували квартири мешканці Луганської та Донецької областей. 2023-го ситуація змінилася. Сьогодні купують більше з Дніпра та Києва. Нерідко при цьому покупці продовжують жити в Києві. Переважно йдеться про людей, які мають кошти і вкладають їх у купівлю вторинного житла у більш безпечному місті. Для них Львів – це місто з гарними спогадами до війни і запасний варіант вже під час повномасштабного вторгнення. Це цікава тенденція. Бо зараз нашими клієнтами є мешканці Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу. Це ті міста, від яких люди вже присутні у нашому місті. Я маю багато позитивних прикладів, коли ті, хто приїхав, адаптуються до Львова. Приймають українську мову та місцеві традиції. Тож у плані роботи 2023-й був жвавим.

Новобудова у Львові. Фото: ЛУН

У Львові на ринку нерухомості продають усе

Узагалі ринок нерухомості значно ширший, ніж видається на перший погляд. Бо це і консультації, куди краще інвестувати – в комерцію, житло чи в паркомісця. Це і купівля-продаж житлової нерухомості, це і оренда житла та комерційних приміщень.   

Цього року у Львові суттєво побільшало випадків, коли квартири почала продавати категорія львів’ян, які два роки тому виїхали за кордон і вирішили там залишитися. Торік вони ще вагалися і не приймали кардинальних рішень. Цьогоріч таких випадків суттєво побільшало. А з ними виникло питання перевезення / переказу коштів за кордон. Ми, зі свого боку, знаходимо для своїх клієнтів легальні і вигідні шляхи, розуміючи, що за кордоном треба підтвердження коштів.

До теми: Андрій Бєляєв: “Квартири в Україні – це депозити, а мають бути житлом”  

Ще донедавна, отримуючи житло у спадщину, львів’яни не поспішали його продавати. Навпаки – притримували і вичікували гарної нагоди: чи то здати в оренду, чи залишити на кшталт “хай буде”. Сьогодні ситуація інша. Отримуючи спадщину, її набувачі одразу продають, не заглядаючи особливо у майбутнє.

Продовжує залишатися гарний попит на житло економ-класу. Мова про однокімнатні квартири, а далі вже і про більші. Їх купують для дітей-студентів або для людей похилого віку. Потім це житло продають, нічого не втрачаючи.

На зміну камерному Львову прийшов Ужгород

Традиційною та незмінною трійкою серед затребуваних в Україні міст у плані інвестування у нерухомість були Київ – Львів – Одеса. За минулі два роки цей список поповнив Ужгород – місто, яке дуже активно розбудовується. Раніше вважали, що саме Львів – камерне маленьке містечко. Та це вже не так. На зміну Львову більше камерним містом стає Ужгород. Натомість Львів розростається і розбудовується, особливо активно на околицях. З появою нових будинків розвивається інфраструктура. Це варто враховувати тим, хто думає, ніби Львів – досі маленьке камерне містечко.

Ужгород за минулі два роки дуже активно розбудовується. Фото: Вікіпедія

Скоротився попит на оренду

З початку 2022 року в питанні оренди відбулися різкі зміни. Сьогодні попит на оренду значно скоротився. І ціни впали. Це стосується одно-, двокімнатних квартир забудови 70-90-х років з центральним опаленням. Тож нині цілком реально винаймати однокімнатну квартиру від 6-7 тисяч гривень і вище. Залежить від наповнення квартири, ремонту чи його відсутності. Є однокімнатні в новобудовах від 300 доларів, особливо коли вони біля центру, з гарною інфраструктурою та паркомісцями.  

Квартирами з укриттями більше цікавляться іноземні фірми

Про те, чи є укриття в будинку, переважно питають закордонні фірми, які винаймають або купують у Львові житло для своїх працівників. Решта покупців цими питаннями не дуже переймається.

Ціни на житло не зупиняються – щось дорожчає, а щось на рівні цін, які були.

До прикладу однокімнатну “хрущівку” вже не купиш, як раніше, за 35 тисяч у.о. Сьогодні її ціна – у середньому понад 38-42 тисяч у. о. Дуже популярні малосімейки. Їхня ціна коливається від 32-36 тисяч у. о. Загалом у Львові продають все. Питання лише у вартості.

З майстрами-будівельниками стало складно

2023 рік підсвітив ще одну важливу проблему. Через війну у місті суттєво зменшилася кількість майстрів з ремонту: одні виїхали, інші пішли на війну. Це серйозна проблема, яка з роками лише збільшуватиметься. І йдеться не лише про внутрішні ремонти у квартирах, а й про зведення новобудів.

Читайте також: Соціальне житло має стати капіталом громади

Головне фото: Роман Балук