У Києві демонтували незаконний храм-МАФ, що був розташований у буферній зоні ЮНЕСКО



храм-МАФ

У столиці демонтували самовільно встановлену тимчасову споруду, яку звели для релігійних потреб представники московського патріархату. МАФ був розташований на території Національного музею історії України, у буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, без жодних дозволів.

Про це повідомив Національний музей історії.

“16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового рішення про демонтаж незаконної споруди, яка у різних формах проіснувала на території Національного музею історії України з 2006 по 2024 рік”, – йдеться у повідомленні.

Музейники мають намір використовувати звільнену територію для проведення просвітницьких заходів і дитячих програм, присвячених як давньому минулому, так і сучасній історії України. Також у майбутньому тут планують провести археологічні дослідження.

Тимчасовий церковний намет з’явився в історичному центрі столиці ще 2006 року, згодом він трансформувався у дерев’яну каплицю, відтак у храм. З часом церковна громада одержала право власності на будівлю, однак жодних дозволів на будівництво представники церкви не мали.

Небайдужі кияни створили петицію про знесення храму-МАФу.  Про те, що споруда біля Десятинної церкви має бути демонтована, зазначали у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Щоб звільнити ділянку цінної землі від забудови, Національний музей подав у суд на  релігійну громаду  упц мп. Музейники вимагали знести самобуд та привести земельну ділянку у попередній стан.

Господарський суд міста Києва зобов’язав представників мп демонтувати власним коштом незаконну «каплицю-МАФ». Однак вони цього не зробили. Тож за справу взялась державна виконавча служба.

Фото: Національний музей історії України

До теми: