Парклети замість МАфів та хаотичних парковок



парклет у Києві

У Києві встановили парклет

У столиці встановлюють парклети на місцях, де раніше були МАФи чи нелегальні парковки. Наразі такі конструкції можна побачити у Шевченківському районі, а незабаром вони з’являться в усіх районах Києва, повідомляє КМДА.

Відпочинкові конструкції лаштовують за запитом киян у місцях, де раніше паркувались авто або функціонували МАФи. Для їх виготовлення та облаштування не залучають додаткових бюджетних коштів.

“У таких затишних просторах кияни можуть відпочити, поспілкуватися, насолодитись квітами та деревами. Важливо, що при облаштуванні парклетів ми дотримуємося вимог безбар’єрності. Працюємо, щоб ці місця відпочинку були комфортними та зручними для всіх. Приємно, що вже отримуємо позитивні відгуки киян”, – зазначають у КМДА.

Парклети – це вуличні меблі з озелененням, які вже стали популярними у Європі та США. Перша така вулична конструкція була створена 2005 року в Сан-Франциско. Активісти як експеримент встановили просто на парковці в центрі міста лавки і вазони з квітами, а поряд з парклетом поставили табличку, на якій розмістили заклик до пішоходів кидати у спеціальну скриньку монети, якщо їм сподобався такий міні-парк. Ідея спрацювала, і незабаром у Сан-Франциско вже діяла муніципальна програма зі створення парклетів.

Для українських міст такі вуличні конструкції є порівняно новими елементами облаштування громадського простору. Один із перших парклетів облаштували у 2015 році у Чернівцях. Але 2023 його забрали з вулиці.

Крім Києва, парклети є зокрема у Полтаві, Івано-Франківську та Львові. У місті Лева їх встановили на вулиці Личаківській, навпроти церкви Покрови, та на Підзамчі. Виготовили їх у межах Майстерні міста.

Зазвичай парклети встановлюють на паркувальних місцях вздовж тротуару, забезпечуючи більше простору для пішоходів. Через це виникають проблеми, адже на парковці може стояти лише транспорт.

Цікаве рішення цієї проблеми знайшов британець Адам Трантер – він зробив парклет зі старої автівки. Винахідливий чоловік додав там озеленення  –  і звичайний кузов машини перетворився на місце для відпочинку посеред вулиці.

Головне фото: КМДА

Читайте також: