Центр матері і дитини «Незламні матусі»  – особливе житло для вагітних жінок у Львові



Його вже назвали одним із найкращих проєктів, реалізованих під час війни.  Увага до деталей, гарна природа, вміло використаний та збережений ландшафт, природні матеріали та сучасний підхід – ось, що вирізняє цей проєкт серед інших подібних.

Центр матері і дитини «Незламні матусі» – єдине тимчасове житло в Україні для жінок при надії, які через війну залишились без даху над головою.

Це два дерев’яні будинки для вагітних жінок-переселенок, які звели у Львові, на вулиці Над Джерелом. Це житло особливе. Аналогів йому в Україні немає. Від початку воно задумувалось як помешкання для майбутніх мам. Саме тому великий акцент тут зроблено на комфорті: спальні кімнати, пральні, душові, вбиральні, кімнати відпочинку, дитячі зони, кухні тощо.

У кожній кімнаті двоспальні ліжка. Формат розміщення зручний і може змінюватися, тобто в кімнаті може проживати жінка і кілька її дітей. Що важливо – це житло добре адаптоване для зими: є електричне опалення.

Поруч з будинками місто облаштувало гарний відпочинковий простір з дитячим та спортивним майданчиками. У лісопарковій зоні відновили та почистили озеро, проклали доріжки. У цій рекреаційній зоні зможуть комфортно відпочивати не тільки жінки, які житимуть у будинках, а й місцеві мешканці.

Будівництво тимчасового житла для вагітних переселенок тривало три місяці. Це спільний проєкт Львівської міської ради та Товариства Червоного Хреста України.

Спроектувало будинки львівське архітектурне бюро Sulykarchitects. Роботи виконала одеська компанія, яка через війну переїхала до Львова.

Усі фото Романа Балука