Давню синагогу на Львівщині можуть перетворити на ТРЦ



У Бродівській міськраді обговорили варіанти відновлення зруйнованої синагоги XVIII століття. За одним із них у пам’ятці архітектури пропонують зробити торгово-розважальний комплекс.

Два проєкти з ревіталізації зруйнованої Бродівської синагоги та простору біля неї розробила студентка Юлія Надорожняк разом з науковими керівниками кафедри ЛНУП, повідомляє Бродівська міська рада, пише Urbis Air

Візуалізація проєкту відновлення Бродівської синагоги

У проєктах застосували метод інтерактивної архітектури, який дозволяє поєднувати потреби архітектурної спадщини у збереженні та одночасно доступ для відвідувачів, просвітництво та можливість торкнутися історії.

Візуалізація проєкту відновлення Бродівської синагоги

Один з проєктів передбачає пасаж, виставкові зали, оглядові тераси для відпочинку. Інший – орієнтований на створення торгово-розважального комплексу зі збереженням архітектурної спадщини.

Кожен варіант передбачає відновлення зруйнованих елементів синагоги та переосмислення призначення цієї будівлі у середмісті Бродів.

Візуалізація проєкту відновлення Бродівської синагоги

Директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук зазначив, що проєкти безперечно цікаві та сміливі, доповнення втрачених частин будівлі скляними конструкціями – це сучасно, по-європейськи. І зауважив, що важливо зберегти центральні елементи, ліпнину у внутрішніх інтер’єрах.

Як писав Urbis Air, у Бродах обвалилося склепіння синагоги, збудованої у XVIII столітті. Споруда є пам’яткою національного значення і давно перебуває в аварійному стані.

Читайте також: У Черкасах на місці пам’ятки архітектури хочуть збудувати багатоповерхівку