За склом: у Львові столітню сецесійну браму замінили на склопакет



У Львові мешканці будинку, який належить до цінної історичної забудови, самовільно демонтували 100-літню ковану браму, а на її місце встановили пластикові прозорі двері. Випадок стався на вулиці Шараневича.

Першим розголосу цій ситуації надав львівський дослідник мозаїк та активіст Олег Левій. Паралельно активіст скерував звернення на Гарячу лінію Львова, де поцікавився долею старовинної брами. 

З’ясувалося, що будинок на вулиці Шараневича, 9  не є пам’яткою архітектури, а автентична брама не мала охоронного статусу. Проте, за історико-архітектурним опорним планом, цей будинок належить до цінної забудови. Відтак мешканці мали можливість відреставрувати цю браму в межах міської Програми співфінансування, сплативши лише 30% від вартості всіх робіт, решту суми оплачує місто.  

Читайте також: Вітражі львівських храмів: фото, історія, локації

За словами керівниці управління охорони історичного середовища Львівської міськради Тетяни Балукової, триповерховий будинок на вул. Шараневича, 9 зведений на початку ХХ століття. Металева кована брама, яку демонтували мешканці, сецесійна. Наразі її  можна відновити лише за старими фотографіями або ж виготовити нову за зразком брами в сусідньому будинку, що зведений в приблизно той же час. Імовірно автентичної брами вже втрачена, принаймні наразі невідомо, де вона.

До теми: У Львові цьогоріч реставрували 22 історичні брами

 Мешканці будинку переконують, що вона була у надто в поганому стані, тому і вирішили її позбутися.  Водночас пообіцяли розглянути можливість участі у Програмі співфінансування. Тож у ЛКП “Бюро спадщини” повідомили, що чекатимуть  заявку від цього будинку під час наступного набору.

Програма співфінансування реставрації історичних брам діє у Львові з 2018 року. Відтоді мешканці спільно з міською радою  відреставрували вже 204 брами.