У Львові цьогоріч реставрували 22 історичні брами



реставровані двері

Львів демонструє європейський підхід співпраці міста та мешканців історичних будинків, які разом з місцевою владою відновлюють автентичність своїх помешкань.

Від початку цього року у Львові вже реставрували 22 історичні брами. Це трохи менше, ніж торік. 2022 року разом з мешканцями вдалося відновити аж 29 історичних брам, пише Urbis Air.

Практика збереження спадщини свого міста вже не один рік поширена у Львові. Найбільша її перевага – Програма співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. У разі такої реставрації мешканці сплачують лише 30% від загальної вартості робіт. 

Львівська міська рада повідомила про те, що у центральній частині міста завдяки такій програмі було відновлено ще одні історичні двері-віяло – на вулиці на Севастопольській, 8. Власне, вони і стали 22-ми.

Реставратори зауважили, що мешканці цього будинку дуже цінують культурну спадщину та, що важливо, намагаються її вберегти. Львівський під’їзд на Севастопольській, 8 – один з небагатьох, де на сходовій залишилися майже всі автентичні двері й плитка та відкрито розписи. Двері були соснові та відчинялися у два боки. “Через цю особливість дверні полотна пошкоджені та деформовані. Були навіть сліди від кігтів тварини”, – зізнався реставратор Олександр Савчук.

Читайте також: У Львові цінну мозаїку ознаковують “Блакитним щитом”

Майстри вирівняли деформовану конструкцію брами, відновили втрачені елементи різьбленого оздоблення та декоративні елементи. Замінили пошкоджену деревину, встановили нове засклення та ручки. Дерев’яні двері покрили акриловою лазур’ю і бейцем. Роботи тривали близько 2 місяців.

Загальна вартість реставраційних робіт становила 65 тисяч грн. З цієї суми місто оплатило 45 тисяч грн, решту – мешканці будинку.