Єврокомісія застерегла Україну від ухвалення закону 5655



Єврокомісія рекомендує Україні утриматися від ухвалення закону про містобудування

Аналізуючи готовність України до вступу до ЄС, Європейська комісія зокрема зазначила, що не варто ухвалювати закон про містобудування у чинній редакції, пише Urbis Air.

“Україні слід утриматися від ухвалення закону про містобудування в його нинішньому вигляді, оскільки він створює ризики цілісності, зумовлені делегуванням надмірних повноважень щодо контролю за містобудівною діяльністю від державних до приватних структур, і веде до безправ’я місцевих органів влади у цій сфері”, – зазначено в документі.

Про це повідомила архітекторка, заступниця голови Архітектурної Палати НСАУ Анна Кирій.

До теми: Закон 5655 як ідеальний злочин: пояснення на досвіді Туреччини

Нагадаємо, наприкінці 2022 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про реформування містобудівної сфери. Відтоді документ очікує на підпис президента.

Законопроєкт викликав шквал критики серед архітекторської  спільноти України. Його назвали “токсичним” та реформою “містоґвалтування”. Асоціація міст України закликала президента не підписувати закон 5655. Окреме звернення до президента щодо вето підписали громадські організації та представники провідних ЗМІ, серед них рух “Чесно”, а ще понад 1000 депутатів із сільських, селищних та міських рад, професійна спільнота.

15 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій закликав Володимира Зеленського не підписувати скандальний законопроєкт.