Європарламент закликав Зеленського не підписувати законопроєкт 5655



15 червня Європарламент ухвалив резолюцію про відбудову України та вступ до НАТО. У документі зокрема є заклик не підписувати законопроєкт про реформу містобудування. Про це повідомив рух «Чесно».

Пункт 17 резолюції містить застереження “проти використання майбутніх заходів із відбудови у спосіб, який був би вигідним окремим групам інтересів за рахунок рівних правил гри й прозорості”. І зааклик до президента Зеленського не підписувати законопроєкт №5655 про містобудівну діяльність.

Законопроєкт 5655, який має на меті реформувати містобудівне та архітектурне законодавство, є предметом дискусій ще з 2021 року. Проти нього виступила вся архітекторська спільнота, фахівці зі сфери містобудування та місцевого самоврядування. На їхню думку, документ, який мав створити прозору систему містобудівного контролю та вирішити проблеми в галузі будівництва, збільшує повноваження Міністерства розвитку громад та територій і передає йому невластиві функції, які раніше виконувала Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Крім того, весь контроль за сферою містобудування передається від місцевого самоврядування та авторів архітектурних та містобудівних проектів у руки уряду, що створює суттєві корупційні ризики та ризики для реформи децентралізації.

Проте Верховна Рада  проголосувала цей закон у першому та другому читаннях. От уже кілька місяців він лежить у президента Зеленського, який його не підписує та не ветує.

Головне фото – ілюстративне/ Pixabay. com