Який вигляд матиме меморіал у Ягідному на Чернігівщині



Меморіал Ягідне

Меморіал на місці школи в селі Ягідному на Чернігівщині проєктуватиме архітектурне бюро Derbin Arch. Проєкт дніпровської команди переміг у Всеукраїнському архітектурному конкурсі. Про це повідомляє Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури.

За проєктом, будівля школи зберігає свою форму та вписується в середовище природи і лісу, де розташована. Архітектори створили візуально образ куба, через який сочиться вода. Куб втілює всі страждання та страхи війни. Вода це сльози, які пролили жителі Ягідного. Будівля школи збережена до найменших дрібниць, за винятком центральної частини, як можливість рухатися далі і формувати нові сенси. Стрічка, що в’ється навколо комплексу – прогулянкова алея – це символ ріки і спокою.

Візуалізація проєкту: Derbin Arch

Перед входом до будівлі розмістять залишки зруйнованої техніки. Це початок експозиції. Серед меморіальних експонатів: місця страт та поховань місцевих жителів, залишки трофейної техніки тощо.

До теми: Меморіали під час війни: “не на часі” чи важлива зброя проти ворога

Проєкт передбачає створення нового простору, який може бути корисним для громади. Всередині буде лекторій, адміністративний блок, місце для соціального підприємництва та психологічної реабілітації.

Читайте також: У Дублянах корпус університету накриють захисним куполом

Нагадаємо, у березні 2022 року під час окупації Ягідного російські військові майже місяць утримували у підвалі школи 370 людей, зокрема 70 дітей. Після звільнення Ягідного жителі не захотіли бачити школу місцем навчання і вирішили створити тут меморіал. Щоб закарбувати пам’ять про ці трагічні події для майбутніх поколінь.

Головне фото: facebook.com/Mustafanayyem