Які міста України ЮНЕСКО додасть до світової спадщини в небезпеці



Львів

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) рекомендувала додати до переліку об’єктів світової спадщини в небезпеці два об’єкти в Україні .

Про це повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі 7 серпня на брифінгу в Ukraine Crisis Media Center, пише Еспресо.

Це собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра – у Києві, а також ансамбль історичного центру Львова.

Остаточне рішення стосовно цих об’єктів комітет Світової спадщини ЮНЕСКО ухвалить у вересні.

Також голова Бюро ЮНЕСКО в Україні також розповіла про роботу місії з оцінки пошкоджень в Одесі внаслідок обстрілів 23 липня. За її словами, вплив обстрілів на історичний центр Одеси є більшим, ніж очікували експерти. Всеохопний звіт про завдану шкоду місія ЮНЕСКО підготує у грудні – до зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції. Він міститиме докладну інформацію про роботу місії. У ньому опишуть виявлені знахідки, оцінку завданої шкоди, поради експертів тощо. Відтак цей звіт може бути використаний як доказ у міжнародних судах.

Додамо, що на 26 липня 2023 року ЮНЕСКО підтвердила пошкодження в Україні 274 об’єктів з 24 лютого 2022 року. Це 117 релігійних об’єктів, 27 музеїв, 98 будівель, що становлять історичний та/або художній інтерес, 19 пам’ятників, 12 бібліотек, 1 архів.

За даними є МКІП, наразі через російську агресію в Україні постраждали 763 об’єкти культурної спадщини. З них об’єктів національного значення – 105, місцевого значення – 595, щойно виявлених – 63

На головному фото – зруйнований російськими ракетами Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі