Росія ракетами зруйнувала 29 пам’яток архітектури в Одесі



собор

Російські окупанти не припиняють тероризувати цивільну інфраструктуру українських міст. Унаслідок ракетного обстрілу Одеси у  ніч на 23 липня значних руйнувань зазнав історичний центр міста. Одна людина загинула і ще понад 20 отримали поранення. Було зруйновано Спасо-Преображенський собор, пошкоджено щонайменше 44 будинки.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, пошкоджено 29 памʼяток архітектури національного та місцевого значення. Серед них –пам’ятки культурної спадщини в межах об’єкта Всесвітньої спадщини “Історичний центр Одеси” та його буферної зони: Спасо-Преображенський кафедральний собор, Будинок вчених, бульвар Жванецького, житлові будинки, археологічний музею, Музей морського флоту, портова інфраструктура тощо.

Унаслідок прямого влучання ракети у центральний вівтар частково зруйновано будівлю собору.
Фото: Костянтин і Влада Ліберови/libkos

Спасо-Преображенський кафедральний собор – найбільший православний храм в Одесі належать до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Втім сучасних терористів це не спинило.

Як повідомили на сайті собору, унаслідок прямого влучання ракети у центральний вівтар частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони Повністю знищено службові приміщення нижньої частини собору.

Зруйнований Будинок учених

Ще однією пам’яткою, яка зазнала значних пошкоджень, є Будинок учених, зведений у 1832 році. У будинку вибито практично всі старовинні вітражі, серйозно пошкоджені антикварні меблі, що залишилися ще від перших власників будівлі.

Тим часом в ЮНЕСКО висловили “глибоке занепокоєння та рішуче засудження” руйнування історичного центру Одеси.

Читайте також: Варшавські лайфхаки: що треба знати про відбудову польської столиці

Головне фото – зруйнований Спасо-Преображенський кафедральний собор