У Копенгагені згоріла будівля історичної біржі



Пожежа на біржі у Копенгагені

400-літня споруда була символом Данії і саме перебувала на реконструкції

У столиці Данії вранці 16 квітня зайнялася будівля копенгагенської біржі Берсен. Спіральний шпиль на даху, який був головною окрасою будівлі, обвалився.

«Жахливі фотографії з біржі сьогодні вранці. 400 років данської культурної спадщини у вогні», – прокоментував те, що сталося, міністр культури Данії Якоб Енгель-Шмідт у соцмережі X.

Як повідомляють ЗМІ, в історичні будівлі, яку добудували 1625 року, працювали кілька офісів, а також зберігалися твори мистецтва.

Наразі про постраждалих не відомо. На відео з місця події видно, як люди забігають у будівлю, щоб урятувати твори мистецтва.

Гасіння пожежі ускладнює мідна покрівля, яка фактично утримує жар всередині, а також встановлені довкола будівельні риштування, оскільки там відбувалися реставраційні роботи. Вони мали на меті  виправити недоліки реставрації у ХІХ сторіччі та повернути фасаду його оригінальний вигляд. За свою історію будівля не раз переживала пожежі. 

Біржа була одним із туристичних символів Данії.

Нагадаємо, у Парижі триває відновлення собору Нотр-Дам-де-Парі. Тоді пожежа також почалася під час реставраційних робіт.