У січні у Львові оголосять два архітектурні конкурси



Львів

Місто шукає найкращі пропозиції для облаштування громадського простору з пам’ятником Євгенові Коновальцю, а також найбільш вдалий варіант проєкту меморіального комплексу військових поховань.

Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Громадський простір з пам’ятником Євгенові Коновальцю

Простір, присвячений Провідникові ОУН Євгенові Коновальцю, мають облаштувати біля першого корпусу НУ “Львівська Політехніка”. Учасникам конкурсу пропонують подати новітній підхід до формування такого простору пам’яті та об’єкта архітектури. Важливо, аби він гармоніював з будівлями ХІХ ст., що на вул. Степана Бандери, та будівлями університету, – зазначають в управлінні архітектури та урбаністики ЛМР.

Адже, як наголосив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, йдеться не про величезну монументальну скульптуру, яка буде домінувати, чи про суцільний граніт, що є неекологічним і не відповідає сьогоденню. Це має бути простір, де збиратиметься молодь і який буде максимально доступний для усіх мешканців та правильно вписаний у вже складений історичний контекст.

До теми: Меморіали під час війни: “не на часі” чи важлива зброя з ворогом

Меморіальний комплекс військових поховань

Другий архітектурний конкурс стосується Меморіального комплексу військових поховань на вул. Мечникова. Наразі робоча група завершила обговорення остаточних деталей конкурсного завдання.

“Одним із питань було включення в проектований комплекс міжконфесійної молитовної зали – каплиці. Крім того було обговорено питання вигляду намогильних плит для загиблих захисників-представників різних релігійних конфесій. Хоча частка таких поховань є незначною, проте умовами конкурсу передбачено розроблення окремих видів намогильних споруд для таких поховань”, –  повідомив Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова.

Марсове поле
Так зване Марсове поле. Поховання новітніх Героїв у Львові

Також  учасники робочої групи обговорили питання влаштування колумбарію та репрезентації, яка б вводили відвідувачів у контекст російської-української війни. Для цього в межах комплексу планують облаштувати  інфоцентр.

Не менш важливим в обговоренні було питання паркування відвідувачів комплексу. Для цього запропонували сформувати місця для автомобілів спецтехніки, таких як карети швидкої допомоги та автобуси, які є частиною похоронної процесії, а також виокремлення місць для невеликої кількості автомобілів. 

Читайте також: У Києві презентували ескіз Національного військового кладовища

Оголосити обидва архітектурні конкурси у Львові та початок реєстрації мерія планує у січні 2024 року. А в березні вже сподіваються мати результати.  Актуальну інформацію щодо архітектурних конкурсів можна знайти на сайті Львівської міської ради у розділі архітектурні конкурси.

Додамо, що архітектурні конкурси вже є традиційними для Львова. Завдяки таким конкурсам у місті з’явились сучасні громадські простори, нові квартали без авто, а також перший в Україні і наразі єдиний Меморіал Небесної Сотні.