У Празі відкрили хмарочос, спроєктований Zaha Hadid Architects



Masaryčka

У столиці Чехії урочисто відкрили торгово-офісний центр, збудований за проєктом всесвітньо відомого архітектурного бюро Zaha Hadid Architects. Комплекс Masaryčka із футуристичним золотим фасадом гармонійно вписався в архітектуру старовинної Праги.

Хмарочос був збудований ще торік, але урочисте відкриття відбулось лише 6 червня 2024 року.

Під час церемонії відкриття фасад будівлі освітили кольоровими прожекторами. Золоті смуги символічно нагадували залізничні колії, які ведуть до уявного центру або вежі, підкреслюючи зв’язок між історією та сучасністю, пише Український часопис в Чехії.

Торгово-офісний центр площею 28 тис. кв м має сім поверхів у східній частині і дев’ять – у західній. Будівля  вирізняється динамічним фасадом, який складається з вертикальних і горизонтальних смуг. Фасад збирали за допомогою технологій з автомобільної промисловості через його складність.

Панелі споруди мають золотистий колір, що відсилає до історичних шпилів  Праги як золотого міста. Зовнішні «ребра» фасаду Масарички сприяють затіненню від сонця влітку і трансформують горизонтальну композицію проекту.

Будівля була побудована як частина празького вокзалу Масарика. Її називають однією з найпомітніших пам’яток на архітектурній мапі Праги та прикладом того, як нова архітектура може збагатити старе місто.

На реалізацію грандіозного проєкту пішло 10 років і 2,5 мільярда чеських крон. Будівля вже отримала низку міжнародних нагород. Зокрема Masaryčka була названа Будівлею року в конкурсі Central & Eastern European Real Estate Quality Awards.

Фото: penta_real_estate

Читайте також: