У Львівській громаді відновлять унікальний заказник



Заказник Білогорща

Управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради перемогло у конкурсі проєктів з відновлення водно-болотних угідь. Відтак у Львівській громаді за грантові кошти відновлять водний баланс ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща». Про це повідомляє пресслужба ЛМР. Також там планують облаштувати дерев’яні доріжки та вежі спостереження за птахами.

Відновлення водно-болотних угідь заказника «Торфовище Білогорща» відбудеться у межах проєкту Restore4Life. Загальний бюджет проєкту «Відновлення водно-болотних угідь в межах ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» – понад 4,2 млн грн. Частину коштів спрямують безпосередньо на виконання робіт з демонтажу конструкцій меліоративних каналів для відновлення водного балансу території та усунення інших штучних бар’єрів на ділянці заказника, що сприятиме покращенню біорізноманіття.

Також проєктом передбачено влаштування дерев’яних доріжок та веж спостереження за птахами. 

“Торфовище “Білогорща” – єдиний в Україні ландшафтний заказник у межах міста, він є немілірованим та збережений у первісному вигляді. Заказник входить до складу екологічної мережі Львівської області, регіонального екологічного коридору та є місцем міграції тварин та перелітних птахів.

Кілька років тому в обхід законодавства та всупереч здоровому глузду його територію вирішили забудувати. Працівники та депутати Рясне-Руської сільради, їхні родичі через підставні фірми гектарами роздавали землі щойно створеним гаражним кооперативам. 

Аби будівництву не заважав статус заказника, ділки через суд хотілм позбавити мешканців Львівської громади та всю Україну унікального заказника. Суди щодо незаконного відчуження земель торфовища тривають досі. Тож у міській раді сподіваються, що цей проєкт стане підсиленням в судових справах, як визнання важливості об’єкта на міжнародному рівні. А також  планують, що заказник у майбутньому може стати прекрасним місцем для реабілітації тих, хто постраждав від війни.  

Фото: Андрій Кийко

Читайте також: