У Львові відсудили “Торфовище Білогорща”: чи надовго?



заказник Торфовище Білогорща

Власники гаражних кооперативів намагалися скасувати статус унікального в Україні заказника

У Львові завершилося судове слухання безпрецедентної в Україні справи. Власники гаражно-будівельних кооперативів, серед яких – родичі посадових осіб, намагалися відібрати у громади заказник, який не має аналогів в Україні. Спочатку вони роздерибанили землі заказника. А коли земельною аферою зацікавилися правоохоронці, спробували через суд скасувати статус заказника. У такий спосіб врятувати себе від розслідувань, зберегти незаконно отримані землі та водночас відібрати у міста торфовище.       

Цього разу правова обізнаність перемогла. Власникам гаражних кооперативів не вдалося досягнути бажаного. Восьмий Апеляційний адміністративний суд відхилив їхню апеляцію.

Це важливий крок та чи перемога?

Ярослав Гасяк, який очолює юридичний відділ Львівської облради та захищає в суді статус заказника, розповів, що формально кооперативники можуть оскаржити це судове рішення та скористатися правом касаційного оскарження. Проте є багато процесуальних та юридичних фільтрів, через які їхні перспективи дуже малоймовірні. У конкретному випадку чітко йдеться про дерибан землі. “За потреби ми готові і надалі відстоювати справу заказника”, – наголосив Гасяк у коментарі URBIS AIR.

Кому війна, а кому заказники

Два роки тому, коли українці відбивали перші удари російських агресорів, львівські суди розглядали досить нетипову в масштабах держави справу. Власники кількох гаражних кооперативів, а це переважно колишні працівники та депутати Рясне-Руської сільради, їхні родичі та інші підставні фірми через суд позбавляли  Львів та всю Україну унікального заказника.  Львів’ян вразив  не лише час для такої судової справи, а й зухвалість її змісту.

Власники гаражних кооперативів оскаржували  рішення Львівської обласної ради про створення в межах Львівська міська рада на 92 га Ландшафтний заказник “Торфовище Білогорща”.

У бажанні врятувати унікальне торфовище біля Львова згуртувалися всі – активісти, журналісти, юристи, екологи і навіть міська та обласна влада. Розголос, публічні обговорення, залучення до судових справ фахових юристів, два роки судів. І нарешті восьмий Апеляційний адміністративний суд Львова відхилив апеляційні скарги гаражних кооперативів. Та залишив рішення Львівської обласної ради про статус заказника в силі. Про це на своїй сторінці повідомила місцева громадська активістка Наталя Кузьма, яка від початку боролася за збереження “Торфовище Білогорща”.

Червоним позначено межі заказника “Торфовище Білогорща”. Джерело: Інститут Просвіти

Схеми та новаторства від львівських гаражників

У 2020 році сільська рада Рясне-Руського, що біля Львова, роздерибанила єдиний в Україні торфовий заказник, який розташований у межах міста. Мова про майже 60 га території.  

За інформацією Львівської міської ради, велику частину найкращих земель посадовці віддали новоствореним гаражно-будівельним кооперативам. Це популярна в Україні схема – спочатку створити  ГБК, яким на сесії і видають земельні ділянки. А потім перепродати землю під комерцію. Намагаючись обійти українське законодавство, посадовці в такий спосіб порушили одночасно природоохоронне, містобудівне та земельне законодавства.  На сполох забили небайдужі львів’яни. Після розголосу правоохоронці порушили кримінальну справу та подали п’ять господарських позовів.

Тоді власників ГБК, яких саме перевіряла прокуратура, вдалися до своєрідного прецеденту. Вирішили через суд скасувати рішення Львівської облради, яким вона оголосила створення заказника. Мовляв, не існує офіційно заказника, тож нема і підстав для розслідування дій посадових осіб, а саме законності роздавання земель. На щастя, Феміда стала на бік унікального торфовища.

“Наступний крок – повернути ділянки кооперативів у власність громади”, – написала на своїй сторінці головна юристка Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

заказник Торфовище Білогорща
Заказник Торфовище Білогорща восени. Фото: Andrij Kijko

“Торфовище Білогорща” не має аналогів в Україні

Це єдиний в Україні ландшафтний заказник у межах міста, він є немілірованим та збережений у первісному вигляді. Заказник входить до складу екологічної мережі Львівської області, регіонального екологічного коридору та є місцем міграції тварин та перелітних птахів. Саме на території заказника птахи зупиняються для харчування й розмноження.

Ландшафтний комплекс долини Білогорського потоку є місцем великої кількості раритетних рослин і тварин. За інформацією Інституту екології Карпат, тут проживає понад 90 видів птахів, 42 рідкісних видів рослин і 25 – тварин. Більшість із них занесено до Червоної книги України, а також захищені різними міжнародними конвенціями.

В Інституті екології Карпат, де робили наукові обґрунтування щодо створення заказника в Білогорщі, розповіли про унікальність немілірованих торфовищ. Вони виконують водорегуляційні та кліматорегулюючі функції. Такі стабілізаційні характеристики особливо цінні в нинішніх умовах глобальних змін клімату.

Це безцінний кліматорегулюючий ресурс громади.  

Торфовище, як губка, вбирає воду у період опадів і повертає її у посуху. А торфи, як і легені,  фільтрують повітря. Через територію заказника проходить Головний європейський вододіл.

Ще до війни місцева влада розглядала можливості створити в Білогорщі парку з мінімальним втручанням у середовища заказника. Втім, питання збереження торфовища, на жаль, досі відкрите.

Головне фото: Andrij Kijko