Функція “реабілітація”: як змінюються парки Львова



Львівська громада налічує кілька реабілітаційних центрів, де допомагають і військовим, і цивільним, що отримати поранення внаслідок бойових дій Росії проти України. Деякі з них вже утворили цілі екосистеми з відповідними майданчиками, зонами для реабілітації тощо. Для цього у місті частково оновлюють парки та вдосконалюють їх для потреб маломобільних та людей з інвалідністю. Про основні зміни, які впроваджують у львівських парках, їхню роль у емоційно-психологічному відновленні і закордонний досвід дізнавався URBIS AIR.

Теренкури як метод терапії

Уже декілька років у львівських парках Замарстинівському та “Знесіння” доступні оздоровчі стежки-теренкури. Йдеться про метод санаторно-курортного лікування, який передбачає дозовані фізичні навантаження у вигляді пішохідних прогулянок, сходжень в гористій місцевості за певними маршрутами. Його запропонував німецький лікар Макс Ертель, завдяки якому і з’явився термін теренкур, у 1885 році. Він швидко набув поширення в Європі, проте в Україні ще не такий популярний. 

Зокрема, на “Знесінні” їх презентували у 2020-му. Тоді в такий спосіб хотіли заохочувати людей до здорового способу життя, адже теренкур розвиває витривалість, стимулює обмін речовин, нервову активність та покращує роботу серцево-судинної системи й органів дихання. 

У Замарстинівському такі оздоровчі стежки зʼявились в кінці 2022 року. Тут територією проклали чотири маршрути трьох рівнів складності. Вони відрізняються довжиною, рельєфністю і кутом нахилу. Загальна довжина теренкурів становить майже 6,7 км. 

Замарстинівський парк. Фото: Романа Балука

Окрім Львова, в Україні стежки для теренкуру доступні, приміром, у Трускавці, Східниці, Моршині.

Інклюзивні доріжки, балансири і терапевтичний сад 

Нині у Замарстинівському парку триває капітальний ремонт. Він розташований впритул до лікувальних корпусів Національного реабілітаційного центру “Незламні”, і в межах проєкту там облаштують інклюзивні прогулянкові доріжки. Вони мають відповідати потребам реабілітації тих, хто постраждав внаслідок війни Росії проти України – військових, цивільних, дітей. 

“У нас вже була нарада за участі чоловіка на кріслі колісному. Він проїхався та глянув, як усе працюватиме, а ми змогли також зі свого боку проаналізувати, що добре зроблено, а що ні, де треба удосконалити проєкт”, – розповідає у коментарі URBIS AIR в.о. керівниці управління екології та природних ресурсів ЛМР Галина Микітчак. 

Фото: департамент містобудування ЛМР

Окрім доріжок, у парку будуть встановлювати тренажерні майданчики для реабілітації, зокрема спортивні ігрові елементи для людей з інвалідністю. Також передбачені балансири, лазанки, тенісні столи, шахи та терапевтичний сад з високими клумбами. 

“Доріжки в парку вже прокладають, а через програму Unbroken ми придбали необхідні елементи, їх потрібно буде встановити. Для цього готуємо майданчики”, – пояснила вона.

А на “Знесінні” цього року планують облаштувати майданчик для реабілітації, зокрема для тренування людей на кріслах колісних. 

“Там був майданчик, але він зараз у занедбаному стані. Ми ж хочемо, щоби люди могли вчитися керувати правильно на відкритій місцевості кріслами колісними”, – додала Галина Микітчак.

Реабілітаційна зона для протезованих пацієнтів

Простір з такою реабілітаційною зоною має зʼявитися у Львові на ділянці, обмеженій вулицями Івана Миколайчука, Гетьмана Мазепи та Пилипа Орлика. 

Відповідно до рішення, яке прийняли депутати Львівської міськради на сесії восени 2023-го, земельна ділянка становить 2,6 га та перебуває у постійному користуванні “Львівського територіального медичного обʼєднання “Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги”. Через те, що ділянка розміщена поруч реабілітаційним корпусом “Незламні”, комунальне підприємство має намір оформити її в постійне користування для влаштування теренкурних доріжок, спортивних майданчиків, реабілітаційних зон для повного циклу реабілітації протезованих пацієнтів.

Простір у майбтньому планують додатково озеленити. Зокрема, там хочуть висадити сакури. 

Сади відновлення

Іще один проєкт, який запропонував Львову данський містопланувальник Мікаель Колвілл-Андерсен, це сади відновлення – спеціальний простір має на меті допомагати військовим та людям із посттравматичним стресовим розладом. За його словами, сади відновлення є у багатьох лікарнях по всьому світу і це дозволяє пацієнтам бути поруч з природою і покращити свій стан. 

Терапевтичний сад. Візуалізація: colville-andersen.com

Наразі цей проєкт у Львові перебуває на стадії напрацювання. Схожий реалізовують також у Києві.

А що з іншими парками?

За словами Галини Микітчак, у всіх інших парках міста в межах поточних ремонтів проводитимуть роботи, аби вони ставали безбарʼєрними.

“Плитку ми не плануємо перекладати, але, якщо маємо поточний ремонт, то можемо передбачити безшовне її влаштування, щоби доріжки були доступнішими. Це покращить умови для пересування не лише людям на кріслах колісних, а й батькам з візочками, літнім людям. Такі обмеження є проблемою для всіх, тому ми намагаємося зробити парки безбарʼєрними”, – резюмувала в.о. керівниці управління екології та природних ресурсів ЛМР.

Головне фото: Оксана Луцко