Лікувати природою: у Львові та Києві створять терапевтичні сади



Терапевтичний сад. Візуалізація

У Львові проєкт стане складовою екосистеми людяності UNBROKEN (НЕЗЛАМНІ)

У Києві та Львові облаштують сади відновлення. Таку ідею запропонував реалізувати данський містопланувальник Мікаель Колвілл-Андерсен. Днями у Львові він і презентував концепцію свого проєкту.

Сад відновлення, або терапевтичний сад – це спеціальний простір, який має на меті допомагати військовим та людям із посттравматичним стресовим розладом.

За словами урбаніста, сади відновлення є у багатьох лікарнях по всьому світу. Це дозволяє пацієнтам бути поруч з природою і покращити свій стан.

Ми використовуємо дизайн садів, який працює з різними ментальними травмами та ПТСР – посттравматичним стресовим розладом, що сьогодні є поширеною проблемою серед українського суспільства. Для мене велика честь мати змогу запровадити сади відновлення в Україні. Це дуже важливе рішення для ваших потреб. І тут я відчуваю неймовірну підтримку. Я хочу створити один-два пілотних проекти, навчити професіоналів, архітекторів з усієї України як з цим працювати. Я просто хочу, щоб таке було в кожному місті України“, – зазначив Мікаель Колвілл-Андерсен.

Терапевтичний сад. Візуалізація: colville-andersen.com

За словами міського голови Львова Андрія Садового, у Львові цей проєкт реалізують на базі центру реабілітації НЕЗЛАМНІ. Адже насамперед йдеться про ментальне відновлення людей після травм, яких завдала війна.

До теми: Мікаель Андерсен: “Нам потрібне нове мислення та переосмислення наших міст”

У Києві терапевтичний сад планують створити на Подолі, на території  клінічної лікарні “Психіатрія”. Він має бути поділений на зони, які  відповідатимуть рівням психічних станів. Зону для безпечного перебування груп людей і зону для комунікації з іншими людьми, якщо відвідувач того потребує.

У саду відновлення мають бути продумані усі деталі – від лавок до доріжок, які, за словами Андерсена, не можуть бути встелені гравієм, бо для учасників бойових дій звук шарудіння будь-якого каміння під ногами є неабияким аудіотригером. Обов’язково має бути врахована безбар’єрність тощо.

Мікаель Колвілл-Андерсен – один з найвідоміших велоурбаністів та містопланувальників світу. Від початку повномасштабної війни активно волонтерить та допомагає українцям. Створив неурядову організацію Bikes 4 Ukraine, яка збирає вживані велосипеди з Європи та відправляє їх в Україну. Автор книги “45 ідей для українських міст. Та будь-якого іншого міста світу”, яка стала першим виданням про післявоєнну відбудову у Європі у ХХІ столітті. Торік Мікаель Колвілл-Андерсен узяв участь у міжнародному Lviv Urban Forum. Найцікавіші уривки з лекції відомого урбаніста можна прочитати тут

Фото: colville-andersen.com