На місці Грибовицького сміттєзвалища буде сквер



Грибовицьке сміттєзвалище

На Грибовицькому сміттєзвалищі завершують технічну фазу робіт з рекультивації. Далі «купол» накриють родючим шаром ґрунту і висадять зелені насадження. Про це повідомляють у ЛКП “Зелене місто», яке реалізовує проєкт рекультивації сміттєзвалища.

«Рекультивація полігону поділена на дві фази. Перша фаза – технічна рекультивація, має закінчитися наприкінці липня цього року. За цей час маєм завершити перепрофілювання і терасування тіла полігону, щоб унеможливити в майбутньому зсув.

“Купол” полігону вже покрили мембраною, щоб запобігти просочуванню опадів (дощу чи снігу) ззовні та потраплянню полігонних газів у повітря. Також прокладено систему відведення дощової води та забору фільтратів. А 33 вертикальні свердловини забирають газ, що утворюється на полігоні, – відтак з нього виробляють електроенергію», – розповідають накомунальному підприємстві.

Після завершення технічної рекультивації, на полігоні планують розпочати другу фазу робіт. Полігон мають накрити родючим шаром ґрунту і висадити зелені насадження. Ці роботи триватимуть орієнтовно до березня 2025 року.

У майбутньому Грибовицький полігон перетвориться на  суцільну зелену зону як сквер.

Паралельно у Львові триває будівництво сміттєпереробного заводу. Цей проєкт реалізовано вже на понад 60%.

Полігон ТПВ у Грибовичах діяв з 1957 року і був єдиним легальним сміттєзвалищем  для Львова та навколишніх сіл. Його площа –   понад 38 га. У травні 2016 року на території сміттєзвалища почалася велика пожежа, стався обвал твердих побутових відходів. Тоді під завалами загинули троє рятувальників. Відтоді сміття на полігон уже не звозили

Проєкт рекультивації Грибовицького сміттєзвалища запустили 2020 року.

Фото: ЛМР

Читайе також: