На Харківщині руйнується садиба, де жив Григорій Сковорода



Садиба Сковороди

У Бабаях на Харківщині занепадає садиба, де чверть століття тому жив Григорій Сковорода. Ще до війни у садибі  планували провести протиаварійні роботи, але не встигли, повідомляє Суспільне Харків.

Місцеві мешканці намагаються врятувати історичну пам’ятку. Вони створили ініціативну групу “Сковорода Крок”, проводять толоки, почали роботу над туристичним маршрутом. Але цього замало. Дах будівлі в аварійному стані, тож кожна зима може стати для  пам’ятки останньою, зазначають активісти.

Садиба у Бабаях перебуває у власності селищної ради. До початку вторгнення рф розробили проєкти для консервації та відновлення будівлі, однак кошти в громаді не освоїли. Тепер суми в проєктах треба коригувати через ріст цін, а це — мільйони гривень, зазначають в обласному департаменті культури й туризму.

Читайте також: Російські ракети вщент зруйнували Музей Шухевича у Львові

Активісти “Сковорода Крок” готові власними силами провести протиаварійні роботи, але на це потрібен дозвіл від обласного департаменту. Натомість дозвіл за законом може отримати тільки власник будівлі, тобто селищна рада.

Маєток Щербиніна, флігель, колишній будинок священника Якова Правицького, або Садиба Сковороди є пам’яткою місцевого значення. Тут філософ жив у 1770-х роках. Зокрема написав півтора десятка творів, що увійшли до збірки «Байки харківські».

Читайте також: Росія ракетами зруйнувала 29 пам’яток архітектури в Одесі

Нагадаємо, у травні 2022 року російські снаряди зруйнували Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка. 

Головне фото: Суспільне Харків