Мер Львова закликав запровадити архітектурні конкурси на меморіали



Меморіал Героїв Небесної Сотні

Міський голова Львова Андрій Садовий запропонував на рівні держави запровадити проведення архітектурних конкурсів на встановлення меморіалів пам’яті Героїв. З відповідним листом він звернувся до віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад та територій України Олексія Кулеби.

За словами міського голови Львова, меморіальні плити потрібно встановлювати не для того, щоб майстер заробив на цьому гроші, а щоб зберегти пам’ять для майбутніх поколінь.

“Усе частіше ми бачимо, як у різних містах України встановлюють пам’ятні знаки та інші меморіальні елементи з дуже низьким художнім рівнем. Їх розміщують у непримітних або необлаштованих місцях, де меморіальний елемент дисонує з оточенням. Сакральне і буденне не розмежовані належним чином. Часто причиною таких випадків, на превеликий жаль, є діяльність нефахових архітекторів та митців, які шукають легкого заробітку. Ніхто не має права маніпулювати почуттями родин Героїв”, – зазначив Андрій Садовий.

Архітектурні конкурси у Львові проводять з 2015 року. Загалом за цей час відбулося 23 архітектурні конкурси, на яких обирали найкращі проєкти не лише меморіальних споруд, а й громадських просторів, шкіл, стрільбища і навіть реконструкції вулиці.

Як зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев в інтерв’ю Urbis Air, серед переваг архітектурних конкурсів – ширина можливих підходів до того чи іншого обʼєкта, конкуренція архітекторів, а також можливість відкрити нові таланти. 

Серед знакових проєктів, обраних на таких конкурсах, він називає Меморіал Пам’яті Героїв Небесної Сотні, мистецьку школу та школу на Під Голоско.

До теми: