Як у Каннах: у Львові збудують сучасний центр для літніх людей



центр для літніх людей у Каннах

Він стане частиною Національного реабілітаційного центру “Незламні“ (UNBROKEN)

На останньому засіданні сесії ЛМР лікарня швидкої допомоги отримала дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у районі вул. Миколайчука. Йдеться орієнтовно про 1,8 га із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівників-інтернатів для людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями, повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, пише Urbis Air.

Геронтологічний центр при каннській лікарні Simone Veil. Фото: Любомир Зубач

“Місце для такого закладу обрали не випадково (на схемі це добре видно) – поруч заплановано парк, є відповідна медична інфраструктура, житло для реабілітованих, яке будуємо, школа, садок, житловий масив. Посеред соціуму, але одночасно з усіма передумовами для відпочинку і дозвілля”, – зазначив профільний заступник.

Фото зі сторінки Любомира Зубача

Яким буде центр

Управління архітектури та урбаністики ЛМР вже активно напрацьовує концепцію та бачення такого закладу. Збудують центр за зразком геронтологічного центру при каннській лікарні Simone Veil.

До теми: Хірургічний корпус UNBROKEN у Львові спроєктує відомий японський архітектор

“В архітектурному плані це три будівлі-блоки, поєднані між собою. Звичайно, в найкращих європейських традиціях – повністю енергоефективні. Але що цікаво. Сам французький центр збудували не десь далеко від людей. Навпаки, поруч з міською лікарнею. Причому перші поверхи цього центру віддали під громадську функцію – кав’ярні, перукарні, магазини тощо. Бо ж мета – не ізолювати літніх людей – мешканців геронтологічного закладу, не позбавити їх спілкування з рештою світу. А якомога більше їх соціалізувати. Це сучасний підхід у такій справі”, – розповів заступник міського голови Львова.

Краєвид із тераси геронтологічного центру в Каннах. Фото: Любомир Зубач

Архітектурно будівлі центру в Каннах прості. Але на дахах, окрім сонячних батарей, облаштовано тераси, на яких літні люди можуть відпочивати і проводити дозвілля.

У Львові біля майбутнього центру також планують облаштувати громадський простір.

До теми: У Львові збудують центр протезування міжнародного рівня

“Французький геронтологічний центр збудували фактично на місці, де була парковка лікарні, що поруч. А тому тут фактично нема громадського простору. І у цьому наш, львівський проєкт може стати кращим за французький – ми маємо де облаштувати гарний громадський простір біля майбутнього центру”, – додав Любомир Зубач.

Проєкт центру для літніх людей, найімовірніше, обиратимуть на відкритому архітектурному конкурсі. Будувати заклад, як і всю мережу закладів UNBROKEN, планують переважно за грантові кошти.