У Львові реставрували історичні балкони з атлантами



балкони

У Львові, на вулиці М. Гоголя, 10, завершили реставрацію двох балконів з атлантами у будинку, що є пам’яткою культурної спадщини. Реставрацію виконали у межах міської програми співфінансування, повідомляє Бюро спадщини.

Будинок з атлантами збудований 1874 року за проєктом архітектора Емануїла Галя. Тут свого часу  жив скульптор Леонард Марконі, відомий далеко за межами Галичини та Австро-Угорщини. Саме він є автором атлантів з левовим серцем, які прикрашають кам’яницю. Будинок внесений до Реєстру пам’яток архітектури місцевого значення.

Балкони перебували в аварійному стані. Були відсутні балясини, пошкоджені плити та консолі. Особливої уваги потребували фігури атлантів, зокрема, руки, що виступали за межі площини плити, а відтак і сильно замокали, розповідають в ЛКП “Бюро спадщини”.

Реставраційні роботи тривали протягом декількох місяців, виконавцем робіт є ПП “АМ “Ренесанс”. 

Загальна вартість реставраційних робіт становить понад 600 тис. грн. Мешканці ж сплатили лише по 10 тис. грн за кожен балкон. Таким є обов’язковий внесок мешканців, відповідно до умов програми співфінансування.

Нагадаємо, Програма співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури діє у Львові з 2019 року. Нещодавно у Львові реставрували балкон на вулиці Кирила і Мефодія, 29.

Як долучитись до Програми, детально розповідаємо тут.

Фото: Бюро спадщини у Львові

Читайте також: