У центрі Львова реставрують балкон на пам’ятці архітектури



реставрація балкону у Львові

На вулиці Кирила і Мефодія, 29 у Львові почали реставрацію балкона на фасаді будинку, зведеному понад сто років тому. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Роботи проводять у межах програми співфінансування. Загальна вартість реставраційних робіт на цьому об’єкті становить 212 тис. грн. З них внесок мешканців – 10 тисяч гривень.

Будинок, як і його близнюк на вул. Кирила і Мефодія,31, споруджений у 1907 р. за проєктом архітектора Яна Шульца у стилі модерну. Зараз балкон є в незадовільному стані.

«Одна консоль вже впала, інша може впасти у будь-який момент. Так виглядає, що балкон був пошкоджений ще в час ІІ Світової війни. Частина перил постріляна, частини просто немає. Також там тріснула плита», – розповів  Руслан Кужик, керівник підрядної організації «СпецРеставрація».

Реставраційні роботи планують завершити до кінця літа цього року.

Більше про те, як у Львові відновлюють балкони читайте ТУТ.

Як розповіли у Бюро спадщини, яке є виконавцем програми, заявку на реставрацію цього балкона мешканці подали ще до початку війни. Тоді ж було виготовлено і проєктно-кошторисну документацію. Однак через війну, дію програми було призупинено, роботи на цьому об’єкті вдалось розпочати тільки цьогоріч. Перед цим фахівці ще коригували проєктно-кошторисну документацію.

Цьогоріч у межах програми співфінансування у Львові планують відреставрувати 3 балкони на вул.Нечуя-Левицького, 3 балкони на вул.Зарицького та 2 балкони на вул.Огієнка. А також – закінчити реставрацію двох балконів на вул.Гоголя, 10.

Головне фото: ЛМР

До теми: