У Львові переполох через багатоповерхівку серед садиб



Мешканці шоковані можливим сусідом на 20 м заввишки, міська рада кличе забудовника на розмову, а сам девелопер розводить руками: їхній проєкт відповідає чинному законодавству.

Галас зчинився через майбутню забудову у Личаківському районі Львова. “Девелоперська компанія “Квітка” подалася на отримання містобудівних умов і обмежень до Львівської міської ради, а саме в департамент архітектури. Будувати багатоповерхівку з підземним паркінгом зібрались на вулиці А. Рудакі, 15, 15а у Львові. І все б нічого, але поверхи на 20 м догори запланували посеред садиб (на фото).

“З юридичного погляду, забудовник дотримався всіх норм та процедур і має право на таку висотність. Проте так є, якщо не вивчати деталей справи і не бачити на власні очі місце майбутньої забудови. Власне тому працівники департаменту архітектури кілька разів ініціювали виїзди безпосередньо на вулицю Рудакі”, – зазначив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Місцеві мешканці вулиці вже збирають підписи проти майбутньої багатоповерхівки. “Забудова не лише буде порушувати якісь вимоги, вона просто зруйнує комфортне проживання там. Ми будемо до кінця проти багатоквартирної забудови у нашому районі. Так, вони мають право забудувати, але не в таких масштабах. І не з такою поверховістю”, – озвучив позицію людей один із мешканців вулиці А. Рудакі Тарас під час засідання виконкому ЛМР, де й розглядали це питання.

Під час засідання посадовці не раз закликали девелопера до комунікації з мешканцями і пошуку компромісу, адже за документами забудовник начебто нічого і не порушив. А тому місто не мало офіційних і неспростовних підстав у видачі містобудівних умов і обмежень “Квітці”.

“На цьому кейсі бачимо промовисту недосконалість нашого законодавства. Адже колізія в тому, що, за чинним законодавством, забудовнику дозволено звести будівлю висотою 20 м. Попри те, що це садибна забудова і пасує понизити висотність бодай вдвічі, – наголосив відтак Любомир Зубач. – Таке законодавство зв’язує руки органам місцевого самоврядування. Ставить місто у жорсткий часовий цейтнот. І апріорі є лобістським стосовно забудовників. А найгірше – блокує вплив людей і громадської думки на питання будівництва”.

За поясненнями і посадовців, і мешканців, невдоволення майбутня забудова викликала передусім тому, що налякала задекларованою висотністю. А це ж район переважно одноповерхової садибної забудови. До того ж сама вулиця А. Рудакі розрахована на односторонній рух і аж ніяк не на інтенсивний двосторонній, що передбачатиме велике будівництво.

Містобудів у мерії таки не видали, а вже на наступний день після засідання виконкому заявили, що девелопер відкликав заявку на видачу містобудів. У коментарі Urbis Air керівник Девелоперської компанії “Квітка” Назар Городецький підтвердив, що питання містобудів на вул. Рудакі зняли з розгляду, аби уточнити проєкт: “Там є дуже багато питань – питання дороги, зокрема куди має їхати будівельна техніка. Ми зараз узгоджуємо варіанти, як заїжджати на нашу будівельну ділянку з іншої дороги, аби людям не заважати. Щодо поверховості, то наразі остаточного рішення не прийняли.

Ми зробили проєкт, який відповідає чинному законодавству. Не порушували при цьому жодних нормативів щодо, скажімо, висотності чи щільності забудови. Збиралися замостити дорогу, яка на сьогоднішній час є грунтовою, прокласти каналізацію (оскільки в цьому районі її немає). Але комусь це не подобається. Будемо шукати в цій ситуації компроміс. Щось будемо допрацьовувати”.

Назар Городецький уточнює, що на ділянці від самого початку планувалась будова не садибного типу, а багатоквартирного житла з підземним паркінгом: “Чомусь забудовників вважають великим злом і чомусь всі думають, що забудовники мають поступатися своїми інтересами. Наша компанія будує якісне житло, створює робочі місця, сплачує податки. При цьому хочу зазначити, що ми цю ділянку купили за власні кошти, з ринку. Це була приватна ділянка, яка і була призначена для будівництва багатоквартирного житла. Ми навіть не змінювали цільового призначення. Ми коли її купували, вона була призначена для будівництва багатоквартирного житла”.

Зазначимо, що ТЗОВ “Девелоперська компанія “Квітка” – львівський забудовник, що належить до Холдингу емоцій «!FEST». Адже, за даними аналітичної системи Youcontrol, забудовник має ту саму юридичну адресу, що й холдинг, та й кінцеві бенефіціари “Квітки”, що й засновники холдингу – Худо, Назарук і Герасімов. Проте варто також зазначити, що це не перший скандал, в який втрапляють девелопери, пов’язані з Холдингом емоцій «!FEST». Нещодавно галас був через самовільно зрізані дерева у Брюховичах на вул. Лікарській.

До теми: