У Брюховичах забудовник самовільно зрізав понад 100 дерев



У Брюховичах зрізали дерева

У міській раді заявляють, що жодного дозволу на це не давали

На вул. Лікарській, 12 у Брюховичах Львівської громади вирізали ліс під забудову.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив заступник міського голови Львова Любомир Зубач: “Справжнє зухвальство сталося просто сьогодні, коли разом з іншими працівниками Львівської міськради ми під’їхали на вул. Лікарську до майбутнього житлового комплексу з голосною назвою “Під зорями”.

Перше, що почули, – на ділянці активно різали бензопили. Недовго ми йшли на звук. І тут, як каже карний кодекс, всіх впіймали на гарячому. Частина робітників різала сосни та граби. Діаметром понад 60 см. Поруч – на купі розкрижовані дерева. А також – багаття! Так замітали сліди…”

За словами посадовця, йдеться про комунальну ділянку, яку орендує ТЗОВ “Інтерміськбуд”. Зводить житло компанія “Квітка. Майстерня будинків”, яку заснували у 2015 році і яка входить у Холдинг емоцій «!FEST». Земельну ділянку на вул. Лікарській, 12 у Брюховичах в оренду цій фірмі надала ще Брюховицька селищна рада. А дозвіл на будівельні роботи, які нещодавно розпочалися, – ДІАМ (Київ). Містобуди – теж видані за часів Брюховицької селищної ради. Натомість жодного дозволу на вирубування такої кількості дерев забудовник точно не мав, – стверджують у міській раді.

Фото: ЛМР

Як повідомили у департаменті містобудування ЛМР, 23 жовтня 23 року ТЗОВ “Інтерміськбуд” взяло в управлінні екології та природних ресурсів ордер на видалення лише двох дерев – 45-річного клена і 20-річної черешні. Їхній стан був задовільним. За це оплатили 15,5 тис. грн. Водночас на збереженні ТЗОВ на ділянці площею 3 га (першої черги будівництва) залишалися ще 150 дерев, а також самосів і поросль.

Фото: ЛМР

Тобто готуючи ділянку до будівництва, забудовник задекларував зрізку лише двох дорослих дерев. Не віриться? І правильно.

25 січня – акт КП “Адміністративно-технічного управління” фіксує, що ТЗОВ “Інтерміськбуд” на Лікарській, 12 зрізав ще 37 дерев. І це були дорослі та великі дерева: 11 сосон діаметром стовбура від 22 см до 100 см, 24 клени, 2 граби. Розмір завданої шкоди сягнув майже 200 тисяч гривень.

Але і це був не кінець.

Уже 23 лютого знову актом АТУ Львівська міська рада зафіксувала зрізку ще трьох дубів – діаметри стовбурів – 87 см, 94 см, 102 см. Розмір шкоди – 21 700 грн.

Фото: ЛМР

Ну і останнє у цій історії – 4 березня. Як повідомили URBIS AIR у департаменті містобудування, під час обстеження ділянки фахівці АТУ виявили 69 самовільно зрізаних дерев. І це попри те, що посадовці ЛМР зупинили зрізку.

“Компанія “Квітка” знищує все живе. На одному з фото видно: ліворуч, де триває будова, – жодної верхівки дерева, праворуч – куди будова не дійшла наразі ще зелено – там сосни, яких не обхопити руками, та інші породи дорослих дерев.

Прикро від ситуації, бо цей забудовник точно знає: на ділянці комунальної власності заборонено самовільно зрізати чи навіть кронувати дерева. Але власноруч зухвало перетворює свій новий проєкт «Під зорями» на забудову, яка, може, й буде під зорями, але точно без дерев та із суцільними пеньками», – написав заступник міського голови Любомир Зубач.

Усі дії забудовника зафіксували. На місці події працювала поліція. На керівника ТЗОВ складено відповідні протоколи.