Апеляційний суд забрав Митрополичі сади в УГКЦ



Митрополичі сади

6 березня Західний апеляційний господарський суд своїм рішенням забрав Нижні Митрополичі сади в Української Греко-Католицької Церкви і передав державі.

Йдеться, нагадаємо, про ділянку площею 1,9 га, яка разом із собором Святого Юра та Митрополичими палатами належить до території Святоюрського комплексу. Також цей архітектурно-парковий ансамбль входить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Боротьба за ділянку в центрі Львова тривала кілька років. URBIS AIR писав, як Концерн РРТ Державної служби спеціального зв’язку судився з громадою Львова та УГКЦ. Сторонами цієї судової справи, крім УГКЦ, виступали також Львівська міська рада та Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

До теми: Чи є спецзв’язок із забудовниками: у Львівської громади намагаються відсудити частину Святоюрської гори

Міський голова Львова навіть звертався до президента України з проханням допомогти повернути УГКЦ та громаді міста “духовне серце Львова”. Його позицію також підтримали 40 народних депутатів України.

Та, як бачимо, суд до громади не дослухався.

Нагадаємо, Митрополичі сади  на схилах Святоюрської гори запроєктував ще архітектор собору Святого Юра Бернард Меретин. Згодом з ініціативи митрополита Андрея Шептицького тут висадили фруктові дерева, що перетворило простір на сад.

У радянські часи на Святоюрській горі стояли радіовежі, які глушили сигнали “Голосу Америки” та “Радіо Свободи. Останню вежу було демонтовано 2016 року. Фактично тоді ж і розпочалася боротьба за сади.