Садовий та нардепи звернулися до президента – рятують митрополичі сади у Львові



митрополичі сади

Міський голова Львова, а також сорок народних депутатів звернулися до президента України – просять допомогти повернути УГКЦ та громаді міста Митрополичі сади на Святоюрській горі у Львові.  

Про скандал з Митрополичими садами у Львові тепер знає і Президент України. Про це Володимир Зеленський особисто почув під час Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Про кричущу ситуацію на завершення виступу розповів міський голова Львова. Андрій Садовий наголосив, що сьогодні як ніколи потрібна єдність, а дії Держспецзв’язку, який намагається відсудити в УГКЦ її історичні землі, назвав такими, що деморалізують.

Позицію щодо повернення церкві та громаді Митрополичих садів також підтримали 40 народних депутатів України. Безпосередньо до Президента України звернулася народна депутатка зі Львова Наталія Піпа. Її підтримали 39 колег по Верховній Раді.

У зверненні народна обраниця закликала Президента посприяти у збереженні й реновації території Митрополичих садів та допомогти вирішити конфлікт між Львівською громадою та Державною службою спеціального звʼязку та захисту інформації України. Депутатка закликала врахувати інтереси громади та історичну справедливість. 

URBIS AIR писав про цей скандал, як Концерн РРТ Державної служби спеціального зв’язку намагається відсудити у громади Львова та УГКЦ Митрополичі сади.

Митрополичі сади – це територія Святоюрського комплексу, яким опікується Українська Греко-Католицька Церква. Також це архітектурно-парковий ансамбль фактично у центрі міста, що належить до світової спадщини і охороняється ЮНЕСКО. Тут розміщена церкви святого Юра, яка тривалий час була головною святинею українських греко-католиків, та палати, де живуть настоятелі церкви, із гербом династії Шептицьких на фасаді.

Сад собору Святого Юра 1837 року. Вікіпедія

Самі Митрополичі сади – на схилах Святоюрської гори. Їх запроєктував ще архітектор собору Святого Юра Бернард Меретин. Це був приклад мальовничих сакральних садів, якими в минулому оточували монастирі та храми. З ініціативи митрополита Андрея Шептицького тут висадили фруктові дерева, що перетворило простір на сад. Фрукти із цих садів роздавали дітям із бідних сімей та сиротам.

З 1998 року весь Святоюрський комплекс, разом із верхніми та нижніми садами, належить до спадщини ЮНЕСКО. Утім для львів’ян – це насамперед духовне серце Львова.

У радянський період на Святоюрській горі, а саме на нижній території Митрополичих садів, встановили радіовежі. Вони глушили сигнали “Голосу Америки” та “Радіо Свободи”, а також з їхньою допомогою прослуховували громадян. Декомунізація Святоюрської гори з демонтажем ганебних “вишок” почалася у 1998 році. Саме демонтаж трьох радіовеж у митрополичих садах був однією з вимог ЮНЕСКО.

Останню вежу було знесено 2016 року. Фактично відтоді і починається боротьба Держспезв’язку за Митрополичі сади.  Відібрати  історичну землю УГКЦ вирішили через суди. Паралельно державна служба намагається забудувати передмістя Львова. Річ у тім, що Держспезв’язку належала колишня військова частина у Лисиничах, що біля Львова. Мова про 8,43 га землі. Тепер Держспецзв’язок намагається збудувати там житловий квартал на понад 23 тис. квадратних метрів загальної забудови.