44 ділянки та 6 “друзів” Дубневича



Львівська міська рада заявила про захоплення понад 12 га землі в межах червоних ліній проєктованої вулиці Вернадського. А ДБР напередодні поінформувала, що у цій справі вже повідомили про підозру організатору та п’ятьом учасникам організованої злочинної групи з-поміж посадовців Солонківської сільської ради.

Фахівці земельного управління Львівської міської ради провели моніторинг і дійшли висновку: 44 ділянки, а це 12,21 га землі, у межах червоних ліній проєктованої вулиці Вернадського захопили “невідомі, а часом навіть дуже відомі особи”. За словами заступника міського голови Львова з містобудування Любомира Зубача: “Станом на лютий цього року аж 44 ділянки розташовані в межах червоних ліній проєктованої дороги Вернадського. Частина з них все ще є городами, а частину – встигли забудувати. На частину ділянок вже є арешт, але деякі все ще у вільному плаванні”. Усі виявлені дані місто обіцяє скерувати правоохоронцям.

Тут мала пролягти проєктована вулиця Вернадського. Фото: ЛМР

Тим часом напередодні працівники ДБР повідомили про підозру організатору та п’ятьом учасникам організованої злочинної групи з-поміж посадовців Солонківської сільської ради під Львовом. Вони незаконно вилучили з комунальної власності три земельні ділянки вартістю 2,7 млн грн.

Читайте також: “Аварійно” забудовник ледь не спустив озеро у Брюховичах

“Голова постійної комісії з агропромислового комплексу сільської ради вирішив незаконно приватизувати земельні ділянки на території громади. Він знав, що на цій землі мала б пролягти дорога, яка згідно з генпланом Львова мала з’єднати два райони міста. Голова комісії залучив до оборудки керівника відділу архітектури та містобудування, фахівця земельного відділу Солонківської сільської ради, державного реєстратора та керівника землевпорядної організації. Фігуранти шукали пільговиків, які мають право на виділення безкоштовних ділянок, щоб використати їх особисті дані. Після необхідних погоджень та голосування на сесії ділянки загальною площею 0,3 га перейшли у власність підставних осіб, проте реально розпоряджалися землями посадовці”, – йдеться у повідомленні ДБР.

Ділянки, розташовані в межах червоних ліній проєктованої дороги Вернадського. Фото: ЛМР

І якщо ДБР говорить про три земельні ділянки, то Львівська міська рада стверджує: у справі майбутньої вулиці Вернадського (проєктованої) мова мала б йти вже про 44 ділянки, які начебто потрібні для подальшої побудови дороги. Вона, нагадаємо, за проєктом з’єднає Сихів – від проспекту Червоної Калини до вул. Стрийської.

Уперше скандал навколо ділянок під майбутню дорогу розгорнувся ще в травні 2021 року. Тоді стало відомо, що Головне управління Держгеокадастру у Львівській області передало у приватну власність земельну ділянку площею майже 2 га, через яку мала б проходити майбутня вулиця Вернадського. Спочатку власником ділянки став Олег Дідух. Оформленням ділянки займався реєстратор Львівського міського управління юстиції Михайло Живко, якого уже підозрювали у земельних махінаціях. Та згодом земельна ділянка перейшла у власність Тараса Колодія, зятя голови Солонківської ОТГ і колишнього нардепа Богдана Дубневича.

До слова, зараз Солонківську територіальну громаду очолює Богдан Дубневич.