“Аварійно” забудовник ледь не спустив озеро у Брюховичах



У Брюховичах забудовник частково спустив озеро

У Брюховичах на вул. Незалежності України, 64 підприємець, який орендує озеро, частково спустив водойму. Без будь-яких дозволів від міста.

Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Першими забили на сполох місцеві мешканці: вода затопила їхні городи. Люди звернулися до офісу Львівської громади, і на місце виїхали посадовці Львівської міської ради.

Фото: ЛМР

Уже на місці директор компанії забудовника ТОВ «Сервіс» Ігор Боярчук визнав, що своїх дій не узгоджував з органами місцевого самоврядування: “Вода піднялася. Виникала загроза підтоплення. Тож було прийняте оперативне рішення прокопати цей тимчасовий канал і здійснити аварійний скид водойми”.

У міській раді зазначають, що орендар має надати всі документи і пояснення своїх дій. Наразі домовились, що рів загорнуть і спуск води з озера зупинять.

“Ми погодили те, що цей рів закопають, щоб не допустити повторного затоплення мешканців, але після того, коли правоохоронні органи зафіксують ці будівельні роботи, які тут були проведені», – зазначив директор департаменту містобудування ЛМР Тарас Кубай.

Унаслідок таких дій було завдано збитків довкіллю, кажуть в управлінні екології та природних ресурсів міста.

Будівельні роботи на березі озера. Фото: ЛМР

“Був понижений рівень води, що само по собі є шкодою довкіллю. До метра води спустили – точно складно сказати, адже озеро не є абсолютно рівним, тому десь може бути 60 см, а десь 70 см. Так само важко сказати скільки кубічних метрів води витекло звідси. Але це було здійснено абсолютно без дозвільних документів, що є порушенням водного і земельного законодавства», – розповіла Галина Микітчак, керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

Біля озера нині тривають будівельні роботи. За даними департаменту містобудування, це будівництво погоджувала ще Брюховицька селищна рада, до приєднання Брюхович до Львівської територіальної громади. Тож у міськраді також перевірять дозвільні документи, які орендар пообіцяв надати посадовцям. Паралельно справою займаються правоохоронці.