Кияни прибрали територію майбутнього Саду відновлення



Це буде перший в Україні скандинавський терапевтичний сад. Ще один планують створити у Львові

Понад 500 киян два дні прибирали територію майбутнього терапевтичного саду на Подолі, де відновлюватимуться військові з різними ментальними травмами. Про це повідомив данський урбаніст та містопланувальник Мікаель Колвілл-Андерсен, який і організував цю акцію.

Як писав Urbis Air, терапевтичний, або сенсорний скандинавський сад планують облаштувати біля Київської міської психіатричної лікарні №1 ім. І. Павлова (нова назва – “Клінічна лікарня “Психіатрія”).

Проєкт саду розробив Мікаель Колвілл-Андерсен, який від початку війни допомагає Україні.

Сад відновлення, або терапевтичний сад – це спеціальний простір, який має на меті допомагати військовим та людям із посттравматичним стресовим розладом.

За словами Колвілла-Андерсена, сади відновлення є у багатьох лікарнях по всьому світу. Це дозволяє пацієнтам бути поруч з природою і покращити свій стан.

Cадові зони будуть поділені з урахуванням психологічних станів пацієнтів: зону для безпечного перебування груп людей і зону для комунікації з іншими людьми, якщо відвідувач того потребує. Обов’язково має бути врахована безбар’єрність тощо.

Ще один такий сад планують створити у Львові. У Львові цей проєкт реалізують на базі центру реабілітації НЕЗЛАМНІ.

Мікаель Колвілл-Андерсен – один з найвідоміших велоурбаністів та містопланувальників світу. Від початку повномасштабної війни активно волонтерить та допомагає українцям. Створив неурядову організацію Bikes 4 Ukraine, яка збирає вживані велосипеди з Європи та відправляє їх в Україну. Автор книги “45 ідей для українських міст. Та будь-якого іншого міста світу”, яка стала першим виданням про післявоєнну відбудову у Європі у ХХІ столітті. Торік Мікаель Колвілл-Андерсен узяв участь у міжнародному Lviv Urban Forum. Найцікавіші уривки з лекції відомого урбаніста можна прочитати тут