Фігури собору Святого Юра покриють захисним розчином



Скульптури є частиною спадщини ЮНЕСКО

У Львові продовжують перевіряти стан пам’яток культурної спадщини, які на початку повномасштабного вторгнення захистили від імовірних руйнувань. Перевіривши шість скульптур на фасаді собору Святого Юра, фахівці виявили певні недоліки, повідомляє Львівська міська рада, пише Urbis Air.

За словами Тетяни Балукової, керівниці управління охорони історичного середовища ЛМР, на скульптурах виявили лишайники. Щоб їх знешкодити, фігури потрібно обробити спеціальною рідиною. Робитимуть це навесні за сприятливих погодних умов. Зараз, щоб зупинити процес поширення лишайників, старе накриття демонтували, а фігури огорнули спеціальним гідробар’єром.

Загалом усі скульптури, що на соборі, потребують реставрації. Їх будуть відновлювати студенти Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» під керівництвом доктора архітектури Олега Рибчинського.

Нагадаємо, раніше у Львові перевірили стан скульптур фонтанів на пл. Ринок – «Адоніса» та «Нептуна». Пошкоджень, які б могли спричинити захисні конструкції, на фігурах не виявили. Загалом з перших днів війни у Львові захистили понад 40 великих об’єктів, десятки менших цінних експонатів демонтували та перенесли до сховищ.

Фото: ЛМР

Читайте також: