Львівська влада заявляє про загрозу архітектурній спадщині



Львів

З такою заявою до громадськості звернувся міський голова Андрій Садовий

14 жовтня в Шостому апеляційному адміністративному суді міста Києва розглядатимуть справу щодо скасування історико-архітектурного опорного плану Львова. Про це повідомив міський голова Андрій Садовий. І закликав громадськість та Міністерство культури підтримати збереження архітектурної спадщини Львова.

Документ, який Міністерство культури затвердило на початку цього року, намагається оскаржити львівський забудовник «НЬЮ-ТРЕЙДІНГ ЛЬВІВ».

Історико-архітектурний план має ключове значення для збереження історичних зон міста. Адже відповідно до документа, будь-яке будівництво, реконструкція чи реставрація у межах історичного реалу також вимагатимуть низки додаткових погоджень проєктної документації у ще однієї інстанції – Мінкульту. Отримати дозвіл на будівельні роботи стане складніше.

Детально про те, що змінює він у містобудівній галузі Львова ісорико-архітеткутрний план, які має недоліки та що за обмеження накладає, Urbis Air писав тут

Ще у 2017 році місто замовило розробку цього плану для чіткого регулювання будівництва в історичних районах Львова. Однак забудовник прагне побудувати 25-поверховий будинок на вулиці Липинського, що суперечить положенням затвердженого плану.

Раніше Київський окружний адміністративний суд уже  скасував документ у закритому режимі, не заслухавши позицію міської ради.

“Це абсурд! Місто Львів не було залучено до справи, хоча цей план безпосередньо стосується нас,” – зазначив Андрій Садовий.

Міська влада подала апеляцію і вимагає відкритого судового процесу. Мер Львова Андрій Садовий наголошує, що такі рішення не можуть ухвалюватися за зачиненими дверима, адже йдеться про архітектурну спадщину ЮНЕСКО.

Фото: ЛМР

До теми: