Без житла, але з реабілітаційним центром: пропозиції робочої групи щодо Брюховичів 



Мова про конфліктне будівництво на вул. Широкій, 2 у Брюховичах.

«Ми багато інформації маємо, багато обговорень зробили. Але вирішення не починали. Мине умовно рік – три роки, перестане представник забудовника до нас ходити, почнеться конфлікт, і вже буде вся рада, всі депутати залучені в тому конфлікті. Який актив втрачає місто? Яка судова практика? Потрібно визначитися з гарантіями», – ці слова член робочої групи, депутат Львівської міськради Віталій Троць озвучив на крайньому засіданні робочої групи щодо ситуації з будівництвом на вул. Широкій в Брюховичах у середу, 3 липня.

Після 10 місяців обговорень члени робочої групи прийняли рішення формалізувати всі пропозиції і підготувати проєкт фінального документа.

Історія питання

Школу-недобуд на Широкій почали будувати ще далекого 1992 року, але за кілька років роботи зупинили. Бракувало коштів. У 2020 році, напередодні своєї ліквідації, Брюховицька селищна рада передала ділянку в безкоштовне користування ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни “Львівська здравниця”», а недобудовану будівлю просто списала з балансу. Мовляв, її не можна реконструювати чи перебудувати.

За якийсь час, коли Брюховичі стають Львівською ОТГ, внаслідок юридичних процедур на сцену виходить SENSAR Development. Забудовник із Запоріжжя починає встановлювати будівельний паркан, громадськість здіймає галас, міська рада з боями паркан демонтує. Роботи на ділянці на певний час припиняють. Врешті у ЛМР створюють робочу групу. Вона працювала 10 місяців. І ось тепер, схоже, справа рухається до завершення.

Юридичні моменти

«Жодного забезпечення щодо заборони будувати об’єкти на цій земельній ділянці станом на сьогодні нема. Є кілька судових процесів. Судова практика різна, спрогнозувати її неможливо», – повідомила під час засідання директорка юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич.

Юридична складова – один з аспектів, який досліджувала робоча група. Як поінформувала посадовиця, сьогодні є кілька судових процесів щодо цього будівництва. Але жоден з них констатує заборон, які б не дозволяли забудовнику будувати на вул. Широкій, 2 у Брюховичах. Всі дозвільні документи для будівництва девелопер теж має. Більшість про яких подбала ще Брюховицька селищна рада. Дозвіл на будівельні роботи видала вже ДІАМ у Києві, Львів на це банально не має повноважень.

Гострі кути

Те, на що видавала містобуди Брюховицька селищна рада, відверто кажучи, передбачала масштабну і досить щільну забудову цих майже 4 га у центрі селища. Із того всього масиву реабілітаційний центр, під який власне й надавали землю, декларували лише на 500 квадратних метрів. Тепер же, після усіх цих місяців комунікації, забудовник згодився на істотно менші цифри.

«Забудовник готовий відкоригувати проєкт і надати гарантії, що на ділянці буде готель та приміщення тимчасового проживання, які повністю переходять в адміністрування готельного оператора Ribas Hotel Group. Відповідна угода про це вже є у стінах Львівської міської ради», – сказав на робочій групі заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Також, за словами посадовця, оновлена пропозиція не передбачає житла чи пседоапартаментів, натомість мова про площу готельних номерів 15,5 тисяч м. кв., натомість апартаментів – лише 7,9 тисяч м. кв., з підземним паркінгом, висотністю до 15 метрів та щільністю забудови всього 28%.

А головне – девелопер зобов’язується збудувати повноцінний реабілітаційний центр для військовослужбовців. І це вже не 500 квадратів.

«Три тисячі квадратних метрів під реабілітаційний центр для військових. Збудуємо і віддамо місту в користування. Як своєрідну компенсацію за ту ситуацію, яка склалася із земельною ділянкою» – зазначив СЕО і засновник SENSAR Development Марк Марченко.

А посадовці додають: однозначно будемо наполягати, щоб це не були просто стіни для майбутнього реабілітаційного центру, а приміщення з якісним ремонтом та дотриманням всіх вимог під власне реабілітацію, а також – із відповідним обладнанням і наповненням.

До кінця тижня робоча група має визначитися з остаточними формулюваннями та форматом документа, який гарантуватиме, що забудовник виконає всі оголошені на робочій групі зобов’язання.