На місці “списаної” школи у Брюховичах буде готель



Після скандалу зі знесенням паркану на ділянці, кількамісячних переговорів і виграних судів забудовник із Запоріжжя презентував громадськості оновлений проєкт. Тепер на майже 4 га на вул. Широкій, 2 обіцяють готель і апартаменти, реабілітаційний центр на 500 квадратних метрів, менше зрізаних дерев і термали. Натомість новий проєкт не рятує “списаної” школи – її знесуть.

У четвер, 13 липня, на презентацію представники будівельної компанії покликали місцевих мешканців, громадських активістів, представників влади та журналістів. Обговорення влаштували відразу у Брюховичах. Проєкт особисто презентував засновник SENSAR Development Марк Марченко. Людей було не густо, але розмова вийшла досить жвавою – від цілковитого несприйняття на початку розмови і більш прагматичного підходу наприкінці.

Усім очевидно: якщо SENSAR Development дотримає слова, цей варіант буде значно кращим від того, що планували на початку. Та головним тут, звичайно, є слово “якщо”.

Проєкт будівництва на зустрічі із мешканцями Брюховичів особисто презентував засновник SENSAR Development Марк Марченко

Про школу

На вул. Широкій, 2 наразі школа ще стоїть. Але так виглядає, що недовго. Забудовник чітко говорить: її знесуть, без варіантів. Натомість SENSAR Development обіцяє скерувати 10 мільйонів гривень на іншу школу у Брюховичах, яка зараз на стадії перманентного будівництва.

Школу-недобуд на Широкій почали будувати ще далекого 1992 року, але за кілька років роботи зупинили. Бракувало коштів.

У 2020 році, напередодні своєї ліквідації, Брюховицька селищна рада передала ділянку в безкоштовне користування ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни “Львівська здравниця”», а недобудовану будівлю просто списала з балансу. Мовляв, її не можна реконструювати чи перебудувати.

За якийсь час, коли Брюховичі стають Львівською ОТГ, внаслідок юридичних процедур на сцену виходить SENSAR Development. Забудовник із Запоріжжя починає встановлювати будівельний паркан, громадськість здіймає галас, міська рада з боями паркан демонтує. Роботи на ділянці на певний час припиняють.

Недобудована школа у Брюховичах

До слова, станом на сьогодні всі юридичні “розклади” такі, що забудовник має всі папери і дозволи, щоб спокійно собі будувати. Про більшість з них подбала ще Брюховицька селищна рада, як-от містобудівні умови чи дозвіл на демонтаж школи.

Тобто від Львівської міської ради забудовник нічого не потребує. Він це чітко артикулює. І пояснює: цей проєкт – для компанії пілотний у Львові. Тому починати зі сварок – не варіант.

Та навіть такі благі мотиви “списаної” школи не врятують – будівлю буде демонтовано.

На майже 4 га планують збудувати готель і апартаменти, реабілітаційний центр на 500 м кв. Візуалізація проєкту

Готель і до готелю

Житла чи торгових центрів не буде. Тільки апартаменти та готель на три – подекуди чотири поверхи. Це передбачає відкоригований варіант проєктування.

Забудовник запевняє: апартаменти не перетворяться на постійне житло. Мовляв, для готелю вже шукають міжнародного оператора – ведуть перемовини зокрема із “Хілтоном” та “Ріксусом”. А тому готель і нічого, крім готелю.

Щільність забудови зменшили до 20%, на деяких ділянках до 27%. А отже, менше вирубаного лісу.

Видно на візуалізаціях проєкту і басейн. А тому засновник SENSAR Development Марк Марченко вважає, що це дає йому підстави говорити про рекреацію на цих гектарах.

Ну але звісно, проєкт комерційний, а тому на першому поверсі готелю будуть якісь магазини, комерція. Обіцяють навіть і приватний дитячий садок.

Візуалізація проєкту забудовника

Про реабілітацію і термали

Реабілітаційний центр на 500 квадратних метрів і більше. Таке в планах забудовника. Якщо з цим більш ніж очікувано – усі ці гектари землі виділялись селищною радою власне під реабілітацію ГОшці з відповідною назвою – «Асоціація інвалідів захисників вітчизни “Львівська здравниця”». То інформація про дослідження і потенційно можливу розробку термалів стала таки новиною.

Візуалізація проєкту забудовника

У SENSAR Development повідомляють, що вже проводять початкові роботи з вивчення ґрунту, щоб визначити термальний потенціал на цій ділянці. У разі позитивних висновків фахівців начебто готові коригувати проєкт, адже це комерційно привабливий фактор. Але жодних дозволів розвідувати надра від відповідних інституцій компанія наразі не має і не уточнила, чи збирається найближчим часом їх отримувати.

Головне фото – колаж Urbis Air