Як може виглядати головна площа Чернівців



Журі оголосило результати конкурсу на реконструкцію Центральної площі міста.

Сухий фонтан, алея міст-побратимів, інклюзивний простір та сквер – це якщо коротко про проєкт, що переміг.

А так Центральна площа Чернівців виглядає зараз, до реконструкції

На участь у Всеукраїнському архітектурному конкурсі зареєструвались 44 авторських колективи з різних міст України, зокрема з Чернівців, Києва, Львова, Дніпра, Полтави, Харкова, Рівного, Івано-Франківська та інших, – повідомила Чернівецька міська рада. Переможцем конкурсу обрано проєкт колективу, до якого входили Архітектурна майстерня Олега Пікущенка, студія ландшафтної архітектури KOTSIUBA та команда Expolight.

Так, за версією проєкту-переможця, мала б виглядати площа після реконструкції

Отож, переможний проєкт передбачає створення інклюзивного простору: площа буде зроблена на одному рівні та з використанням безфаскової плитки, тобто поверхня буде гладкою. На площі облаштують сухий фонтан і алею міст-побратимів із QR-кодами, вмонтованими у плитку у вигляді сузір’я, а навколо пам’ятника Шевченку — сквер. Зони біля будівель площі планують використовувати як літні майданчики у теплу пору року.

Основним завданням конкурсантів було: передбачити комплексне планування та благоустрій площі; створити комфортний пішохідний простір для відпочинку та дозвілля. При цьому проєктні рішення мали відповідати побажанням та очікуванням громади, що їх висловили під час публічних консультацій.