У Софії хочуть заборонити їзду на електросамокатах у пішохідних зонах



А також штрафуватимуть користувачів за порушення правил дорожнього руху.

У столиці Болгарїі взялись наводити порядок з електросамокатами. У міськраді Софії хочуть заборонити рух електросамокатів у парках, на тротуарах і пішохідних зонах загалом. У таких місцях можна пересуватися тільки на самокаті без електродвигуна, відштовхуючись ногою, або вести електросамокат поряд.

Про це повідомив голова міськради столиці Болгарії Георгі Георгіев.

Операторів прокату електросамокатів зобов’яжуть технічно обмежувати швидкість до 5 км/год у зонах, де заборонено рух, і до 25 км/год у решті зон. У мобільних застосунках має бути позначено всі зони з обмеженнями, а також міститися попередження про неприпустимість керування під алкоголем чи наркотиками.

Електросамокати заборонять паркувати в парках, на дитячих та спортивних майданчиках, у зелених зонах, на пішохідних просторах, зупинках громадського транспорту тощо.

«Електросамокати — екологічний та зручний міський транспорт, але без чітких правил призводять до інцидентів і загрожують безпеці пішоходів», — пояснює Георгі Георгіев, голова міськради столиці Болгарії.

За неправильне паркування, рух пішохідною зоною та перевищення швидкості користувачів штрафуватимуть на 50 левів (приблизно 1000 грн).

Оператори зобов’язані прибирати неправильно припарковані електросамокати з вулиць протягом чотирьох годин у робочі дні та протягом шести годин у вихідні. Інакше із компаній стягуватимуть штраф у розмірі 300 левів (понад 6000 гривень) і за повторне порушення — 500 левів (понад 10 тисяч гривень).

Читайте також: У Швеції збудують електродорогу, яка заряджатиме авто під час руху