У Швеції збудують електродорогу, яка заряджатиме авто під час руху



Йдеться про ділянку автостради між містами Еребру та Галльсберг завдовжки приблизно 20 кілометрів.

У Швеції шосе перетворюють на «першу у світі» постійну електричну дорогу, яка заряджатиме електромобілі під час їхнього руху, пише київське видання «Хмарочос» із посиланням на Euronews. Раніше у скандинавських країнах вже робили подібні проєкти, але вони були пілотними.

Передусім така динамічне заряджання потрібне електричним вантажівкам. Для того, щоб долати великі відстані між зарядними станціями, вантажівка повинна везти великий об’єм батарей.

Проєкт планують завершити до 2025 року, але ще не вирішили, яку саме технологію застосувати: підвісну контактну лінію, наземну кондуктивну систему або індуктивну.

Перша передбачає мережу проводів на зразок тролейбусної, нею зможуть користуватися лише вантажівки. Кондуктивне заряджання передбачає монтування вздовж проїжджої частини контактної рейки, відповідно, транспортний засіб повинен мати приймач. Безконтактне індуктивне заряджання передбачає розміщення під покриттям індукційних котушок, які передають струм акумулятору електромобіля, що який, знов-таки, має бути обладнаний спеціальним приймачем.

Таким чином, аби підзарядитися від дороги, власник електромобіля мусить придбати і встановити спеціальне обладнання.

Водночас дослідження показують, що дороги з динамічною зарядкою дозволили би зменшити об’єм батарей на 70%. Для цього не обов’язково переобладнувати всі дороги, наприклад, у Швеції, — лише чверть. 

Головне фото – Gunnar Asplund, CC BY-SA 4.0