Шість найцікавіших морських басейнів світу



Що може бути краще, як поплавати в басейні просто неба? Та ще й тоді, коли у ньому морська вода! Таке собі море в мініатюрі. Насправді плавання на відкритому повітрі останнім часом стає дуже популярним. А отже, з’являється чимало цікавих таких інфраструктурних об’єктів.

Британський архітектор Кріс Ромер-Лі нещодавно опублікував цілу книгу “Морські басейни”, в якій розповів про найцікавіші басейни з морською водою у усьому світі: “Морські басейни, які є в книзі, було вибрано, щоб передати складність і масштаб цих проєктів”.

Складно, масштабно, але водночас це інтригує. Видання Dezeen опублікувало про шість найцікавіших басейнів із книги. Погляньмо на них і ми.

Лангстард, Намібія

Побудований 1987 року за проєктом Йохана ван Папендорпа Лангстард з повітря нагадує пейзажі із “Зоряних воєн”. Напівкола, дуги та діагоналі танцюють по золотому піску, утворюючи багаторівневий морський басейн. На жаль, курорт не став успішним, тому басейн виглядає трохи занедбаним.

Лангстард, Намібія. Фото Xenia Ivanoff-Erb

“Смарагдові ворота”, Франція

Інженерія та дизайн інфраструктури для плавання вишукані та виходять за межі самого басейну (головне фото). Колишня природна бухта тепер вміщає басейн із привабливою смарагдовою водою, яку любили представники вищого суспільства Англії та США в 1930-х роках.

Припливний басейн Wylie’s, Австралія

Wylie’s — один із найкращих приливних басейнів в Австралії. Він бере свій початок в культурній історії Австралії. Вважають, що задовго до того, як Wylie’s побудували, це місце мало значення для жінок-аборигенів.

Припливний басейн Wylie’s

Porto Moniz, Португалія

Цей басейн замовила муніципальна адміністрація під час одного з найдовших авторитарних режимів у Європі в минулому сторіччі. Змієподібні вигини гладкого білого бетону обʼєднали природні скелі з лави та нагадують центральноєвропейський модернізм. Вважається, що басейн створили мешканці міста під час примусових громадських робіт.

Porto Moniz. Фото Lorraine Hawkins

Mousehole Rock Pool, Велика Британія

Цей басейн повністю розробила і збудувала місцева громада понад 50 років тому. Він невибагливий за формою, однак вирішує важливу проблему – надання доступу до безпечної морської води дітям.

Mousehole Rock Pool

Страндфортейн, Південна Африка

Один з найбільш привабливих басейнів у світі. Він настільки великий, що після завершення будування мав негативний вплив на рельєф узбережжя. Цей комплекс приховує зловісне минуле, оскільки був побудований в часи апартеїду для переселених громад Кейп-Флетс.

Читайте також: Історія одного фонтана


Теми: